Üniversitelere giriş sınav sonuçları açıklandı.

Bu yıl sınava katılan 2 milyon 260 bin adaydan 960 bin kişi (neredeyse yarısı) toplamda on beş soruyu bile doğru yapamayarak 180 puan barajını geçemedi ... 41 bin öğrenci ise yarım doğrusu olmadığı için puanı bile hesaplanmayarak ,sıfır çekt !…

Öğrencilerin sınavdaki başarı durumları genel olarak içler acısı…

Bugün açıklanan Üniversite sınav sonuçlarına göre;1 milyon 877 bin 568 adayın ortalama doğru cevap sayıları:

Matematikte 40 soruda ortalama 3,9
Fizikte 14 soruda 0,4
Kimyada 13 soruda 1,1
Biyolojide 13 soruda 1,6 oldu.

Durum bu.

Bu çocuklar 12 yıl ne yaptılar dersiniz.

Nerden çıkıp da bu sınava girdiler?

Okullarda hiçbir şey öğretilmedi mi bu gençlere?..

Bunca kurs, dershane, özel ders, özel okula harcanan emek, para zaman ne oldu peki?…

Bu haliyle üniversiteye girecek bu gençler, gelişmiş dünyanın bilimsel gelişmelerine ayak uydurabilirler mi. Bilim üretip, buluş yapıp ülkemizi ileriye taşıyabilirler mi..

Birçok boyalı genel medya, bu durumu haber yapmaya değer bile görmedi !.. Yarattıkları toplumla yüzleşmekten mi korktular acaba? Unutulmasın, bu duvar yıkılırsa, altında hepimiz kalırız!..

Ha bre, sınav yapıyoruz. Bu sınavlarda görüyoruz ki, eğitim sistemimiz dökülüyor… Oturup bir düşünelim: Gerçekten gelecek kuşakları iyi yetiştirip çağdaş dünyayla uyum içinde bir toplum mu hedefliyoruz. Yoksa, onları bir dört yıl daha oyalayıp işsizler ordusuna katılacaklarını bile bile boşuna mı havaya kürek çektiriyoruz…

Amacımız birincisi ise yöntemimiz doğru değil. Zaman geçirmeden lise eğitimimizi, hatta anaokulundan başlayarak bütün eğitim sistemimizi temelden değiştirmemiz gerekiyor. Aksi halde, çağı geriye doğru atlamak da var, bilelim!..

Alpaslan ÇEPNİ