Kelimenin tam anlamıyla ABD kuyruğu dik tutmaya çalışıyor. ABD'nin kayıt altındaki borcu 20 trilyon dolar. Kayıtlarda olmayan başka bir açıdan da (höst möst!) diyerek sahiplenmediği borcu 200 Trilyon dolar diyor uzmanlar. ABD bu borçla dünyanın en borçlu ülkeleri sıralamasında ilk sıralardadır. Bu borca ne Iraktan Suriye vb. hortumladığı petrol yetiyor ne hazinelerinden çaldığı kamyon kamyon altın. Beyaz oğlan Donald Trump'ın kendinden önceki başkanlar gibi borcu azaltamayacağı aksine daha da artıracağı başta ABD'nin önde gelen ekonomistleri tarafından savunuluyor. Yıllardır gazetelerini sanal alemden takip eden bendeniz de Temel misali;

-Pen de katiliyiruum…

'20 Trilyon dolar ABD gibi bir devlete ne yapar?' Diyeceksiniz ama acele etmeyin. Önce 20 Trilyon doların en az 80 ülkenin bütçesi olduğunu bilelim ve sonra bu borcun kamuya olan etkisini en açık şekilde tespit edelim.

Çok kazandıran meslek örnekleri verilse de aslında ABD de çalışma hayatı işkenceye dönmüş ve geçim zorluğu almış başını gitmiştir. Bırakın evsizler sayısının birçok küçük ülke nüfusundan fazla olmasını, insanca bir çalışma hayatına sahip değil ABD'liler!

Nisan ayında 'glassdoor.com' adlı kariyer sitesi bir araştırma yayınladı. O araştırmaya göre, ABD'de ücretli tatil hakkını kullanan ortalama bir işçi, hakkı olan sürenin, ancak yarısını kullanmış.

Neden? Çünkü; işçilerin % 28'i işlerinden geri kalma korkusu, % 17'si ise işlerini kaybetme korkusu yaşıyormuş. % 19'u ise işlerinde yükselme olanağı açısından kendilerine avantaj sağlayacağını düşündükleri için izin haklarının tamamını kullanmadıklarını belirtmiş.

ABD Gelişmiş ülkeler içinde

Ücretli izni

Bir hak olmaktan çok

İkramiye olarak gören

Tek ülkedir!

TÜRKİYE, Avusturya, Almanya, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde çalışanlara 30 gün ve sağlık durumuna göre 30 günü aşan ücretli yıllık izin verilirken, ABD'de bu günlerin sayısı yazılı ile sıfır, rakam ile yine '0' dir. Haftalık çalışma süresi 38-45 saat arasında değişiyor.

Fakat ne ücretli hastalık izni,

Ne de tatili var!

Ücretli izin hakkı olsa bile saat ücreti olarak eline sadece 2,13 dolar geçtiği için çok cüzi bir para alacağını belirtiyor ankete katılanlar.

Çünkü ABD'de

Yasal asgari ücret

Saat başına 7,25 dolar olsa da,

Yasalar bahşiş alan işçilere daha az ücret ödenmesine izin veriyor. Çalışanın bahşişinde bile gözü olan bir ekonomi ile dünya liderliğine soyunamazsınız!

Saat başı verilen 7,25 doları gözünde büyütenlere de hatırlatırız.

ABD'de hayat pahalılığı Türkiye'ye göre ortalama %58,53 daha fazladır. Ev kirası bedeli mesela Türkiye'dekinden %229,04 daha yüksek.

Aylık spor salonu üyeliği 37.85 $ (Doları 4.80'den hesaplarsak: 37.85 x 4.80= 181.68 TL) Oysa Türkiye de ortalama 50 TL'dir.

Kot pantolon belli bir marka üzerinden mesela ABD de 42.13'$ ( 42.13 x 4.80= 202.224 TL) Türkiye de 49.90 TL.

Su (1.5 litrelik şişe) 1.76 $ ( 1.76 X 4.80 = 8.448 TL) Türkiye'de ise 1.50 TL

Son günlerin en popüler sebzesi Patates mesela ABD (1kg) 2.59 $ ( 2.59 x 4.80 = 12. 432 TL) Manavdan sabah aldım 2.50 TL.

Süt (1 litrelik tam yağlı) 0.90 $ ABD'de. Yani ( 0.90 x 4.80 = 4.32 TL) Biz içiyoruz 2 TL ye

Size ABD'yi bir yaşayanın dilinden aktarayım: Türkiye'den gitme karı koca avukatlar. Geri dönmenin derdindeler. Çünkü, diyorlar; morgıç vb. kredi sistemi ile ABD halkına adeta ipotek konulmuş. Faiz oranı bugün itibariyle Türkiye gibi % 1.5 de değil, % 4.60 dir. (Ki en yüksek zamanıdır zira birkaç yıl önce 0.67 den faiz uygulanmıştır.) Türkiye'deki gibi 10 yıllık 15 yıllığın ötesinde bir ömür boyuna serpiştirilen taksitler geciktiğinde evden kapı dışarı koyuyorlar. ABD de 2017 de 45 milyon insan devletten yiyecek yardımı alıyor. 80 Milyon insan da sivil toplum kuruluşlarına bağlı aş evlerinden besleniyorlar.

Peki ABD yi bize nasıl aktarıyorlar? Bir yazarın kaleminden çıkma Süpermen-Örümcek Adam vb. çizgi filim kahramanlarıyla, kahramanlık filmleriyle güçlü bir ABD. Hollywood filmleriyle her şeyleri tas tamam, mutluluklar ülkesi…

Yerseniz tabi…

Film bitince gerçekler konuşur Sam Amca!

O yaptırımlarını da

Türkiye sana

Misliyle ödettirir!

Kıbrıs Harekatında yaptırımın diz çöktürmedi bize, şimdi mi medet umuyorsun?

Yüzü ülkesine dönük olanlar,

Rahat olun!

ABD Mabede boş triko…

Güzel günlere uyan

Sağlıcakla kal güzel ülkem.