Yazımızın başlığı ilkokuldan sınıf arkadaşım, köylüm ve dostum Sayın Abdullah Gündoğdu'ya ait bir sorusudur.

Geçenlerde OF'ta meydana gelmiş bir hakem olayında yüzde yüz haklı olduğuna inandığı halde kaybeden bir kişinin, ' Rabbum, iyi ki öbür dünya vardur. Öbür dünya olmasaydı ben ne ederdum?' şeklindeki feryadından söz etmiştim.

Söz konusu yazımı okuyan arkadaşım Gündoğdu hemen telefona sarılıp, 'Hocam, var idi de ne oldu?' sorusunu sormasın mı?

Biraz şaştım.

Anlaşılan, öbür dünyanın var olduğuna inanan insanların yaptıklarını sorgulamaktaydı.

Öbür dünyanın var oluşunda tereddütü OLMAYANLARDAN OLUŞAN BİR TOPLUMDA YAŞASAK BİLE, YİNE AKSAKLIKLARIN VE HAKSIZLIKLARIN kaçınılmazlığına inanmak zorundayız.

Müslüman olarak bir insanın(peygamberler ve melekler hariç) masum(günahsız-hatasız) olabileceğine inanmayız. Günahsızlık peygamberlere ve meleklere özgü bir niteliktir.

İnsan davranışlarında esas olan günahsızlık değil, günahı günah olarak kabul etmek, günaha ısrar etmemek ve günahtan sonra hemen tevbe etmektir.

İnsan yaratılırken bazı şeylere karşı meyilli- arzulu yaratılmış, hatta o şeyler güzel gösterilmiştir. Güzel ve çirkin, korku ve müjde, cennet ve cehennem bir arada gösterilmiştir.

'Var idi de ne oldu?' sorusunun cevabını global olarak çevremizde olup- biten olaylara baktığımızda görebiliriz.

Nice insanlarımız açlıkla boğuştukları halde yağmalar olmamaktadır. Suriyeli milyonlar ülkemizde yer bulmuşlardır. İnsanımız, Afrika'ya alabildiğine yardım etmektedir. İnsanımız ciğerparesini vatana feda etmekte ve O'nun şehadetiyle teselli bulmaktadır. Vatan topraklarındaki yardımlaşmalar( kurban, zekat fitra , teberru vs.) barış sağlamaktadır. Lokmasını komşusuyla paylaşanların sayılarını bilmiyoruz. Yaşlı anne- babalar çocukları tarafından sokaklara terk edilmemektedir..

İstisnalar da olabilir ama, yukarıdaki güzel örnekleri gölgelemez.

'VAR İDİ DE NE OLDU?' sorusunun bazı cevaplarını böyle veremeyiz mi sevgili dostum?

İnsanlar bazen- maalesef- yapamadıklarının sofusu ve hatta Müslümanı olmaktadır. Bir başka arkadaşımız da , 'bu dönemde anladık ki takva, meğer parasızlık imiş.'

Kim ne derse desin şükredelim ki, o dediğin şey vardır. Var dediğimiz günde cennette buluşma dileğiyle selam ve sevgiler…