Bu coğrafyada bu topraklar kolay vatan olmadı. Bu uğurda kimi insanlarımız şehit, kimi insanlarımız gazi oldu. Onların sayesinde bu vatan kurtuldu. Şehitlerimiz nurlanmış, gazilerimiz onurlanmış kahramanlarımızdır. Her biriyle ne kadar övünsek azdır. Tüm şehitlerimize ve tüm gazilerimize minnettarız.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'e 'Mareşal Rütbesi' ile 'Gazilik' unvanı verilmiştir. Gazilik unvanı herkese nasip olan bir unvan değildir. Şartları uyan herkes askere gider ama herkes gazi olamaz. Gazi olmak bazen vatana en hayati bir uzvunu karşılıksız vermektir. Kalan bir ömrü bazen kolsuz, bazen bacaksız, bazen gözsüz devam ettirmektir. En zoru çocuklarınızın sesini duyup onlara ellerinizle dokunamamaktır. Vatanı ve bayrağı için korkusuzca mücadele ederek kanını döken tüm gazilerimize çok minnettarız. O nedenle 19 Eylül Gaziler Günü'nde mutlaka yanlarında olalım. Bir vatandaş olarak bu anlamlı günde törenlerine katılalım. Ülkemiz için çok önemli bir değer olduklarını onlara en samimi duygularımızla hissettirelim. Ama bunu sadece 19 Eylül Gaziler Günü'nde yapmayalım. Yaşadığımız coğrafya son derece sıkıntılı ve karışık bir coğrafya bu topraklarda devlet olmak kolay değil. Bu topraklarda devlet olmak adına her zaman ağır bedeller ödeyen tüm kahraman gazilerimiz başımızın tacıdır. Gazilerimizin kıymetlerini yaşarken bilelim. Onların taleplerine yaşarken duyarlı olalım, onların sorunlarını yaşarken çözelim. Onların sorunlarını ve taleplerini ötelemeyelim. Gazilerimiz için her defasında söz verip hiçbir şey yapmayanlar olursa zannetmesinler ki, gazilerimiz onlara haklarını helal edecekler. Gazilerimiz vefayı da vefasızlığı da çok iyi bilirler. Gazilerimize sahip çıkma görevi sadece devletimizin değildir. Doğrusu gazilerimize sahip çıkmak hepimizin asli görevidir. Bu görevden kaçılmaz, bu görev savsaklanmadan tam yapılmalıdır. Eğer hala gazilerimizin çözülemeyen, ötelenen sorunları varsa, gereğini yapmayanlar artık mahcup olmalıdır. Kimse imkansızlıktan bahsetmesin her şart altında devletimizin gücü gazilerimizi kucaklamaya yeterde artar. Gazilerimiz hepimizin gözbebeğidir. Gazilerimiz onurumuzdur. Devletimiz tüm gazilerimiz için eşit davranmalıdır. Ama gazilik kavramı da hiçbir zaman sapla samanı karıştırır gibi karıştırılmamalıdır. Gazilik kavramı anlamı dışına çıkarılmadan, içi boşaltılmadan gerçek değeri ile korunmalıdır.

Hiç şüphesiz! '19 Eylül Gaziler Günü ' gazilerimize hiçbir şekilde onları unutmadığımızı, her daim yanlarında olduğumuzu gösterebileceğimiz anlamlı günlerden birisidir. Onlar vefayı, unutulmamayı ve hatırlanmayı her şekilde hak ediyorlar. Onlara yanınızdayız, sonsuza kadar yanınızda olmaya devam edeceğiz mesajını hep birlikte vermeye mecburuz. Çünkü gaziler vatanımızdır, şanlı bayrağımızdır, özgürlüğümüzdür, bağımsızlığımızdır… Ayrımsız tüm gerçek gaziler başımızın tacıdır. Şükranla, minnetle önlerinde eğiliyoruz. Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ve silah arkadaşlarına, ebediyete intikal etmiş gazilerimize ve tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Hayatta olan tüm kahraman gazilerimizin 19 Eylül Gaziler Günü kutlu olsun. Gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunarım.