Bir bilinmeyene yelken açmış gibi görünen dünyamızın nereye ve neye evrildiği konusunda her kafadan farklı farklı yorumlar geliyor. Dinginleşiyor dediğimiz anda ABD'nin yeni yaptırımlar paketiyle ısınan Ticaret Savaşları , İdlib konusunda Soçi'de yapılan Türkiye Rusya arasındaki zirvenin yorumları yapılmadan Suriye'ye yönelik füze saldırısı ve Rus uçağının düşürülmesi ….

Gelişmiş, gelişen ve gelişme potansiyeli olan ekonomilerin dünyadaki bu gelişmelerle beraber yapısal sorun rezervlerini de eklediğimizde ortaya dalgalı seyreden ve fırtınanın merkezine doğru hareket eden bir ekonomik durum ortaya çıkıyor.

Adı konmayan, konulmak istenmeyen bu durum beraberinde bir dönüşümü mü, yenileşimi mi getirecek ben de bilmiyorum.

Her Kriz İçerisinde Fırsatları Barındırır

İçerisinde bulunduğumuz durum, güçlü/zayıf yanlarımızı tespit edebileceğimiz, verimliliğe ve dijital transformasyona yönelebileceğimiz, geleceğe dair rasyonel hedefler oluşturabileceğimiz bir zaman fırsatını bizlere sunuyor.

Mavi Okyanuslar

Yurt içi, yurt dışı hacimlerini en azından yüzde elli, yüzde elli dengesine oturtabilmek için rekabetin daha az olduğu, tarihi ve kültürel geçmişimiz olmasına rağmen ilgi duymadığımız, radarımıza almadığımız coğrafyaları keşfetme zamanı. Satış hacimlerini dengeli bir yapıya oturtabilmek bize dalgalarda sörf yapma fırsatı sunacaktır.

Duran Varlıklar

Adı üstünde Duran Varlıklar. Bilançomuzun Aktifler bölümünde bulunan 'Duran Varlıklar' kalemine ciddi bir yoğunlaşma yapıp, yeni kararlar ile işletme sermaye yapımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Aktifimizde milyonlarca m2 arsa, o kadar yazlık kışlık bulunsa da çekimizi ödeyemiyorsak, taahhütlerimizi yerine getiremiyorsak kaybediyoruz demektir. Aman dikkat!...

Dış Kaynak

Finansal dış kaynaklar el yakıyor. Yabancı para cinsinden kaynaklara değinmek bile istemiyorum. BCH 35-40 bandında ilerlerken Factoring'ler zirve yapmış durumda. Likidite akışını iyi çok iyi yönetmek durumundayız. Likidite Akışı vücudumuzdaki kan akışına benzer. Akış laminer ve düzenli bir debideyse işletmenin sağlıklı büyümesine zemin hazırlar. Akış türbülanslı ve düzensiz bir debideyse ödemler ile başlayan süreçlerde olası krizler bizi bekler.

İşbirliği

Her zamankinden daha çok işbirliği ve açık inovasyon zamanı. İşbirliğinde Üniversiteler müthiş ve ülkemizde değerlendirilmeyi bekleyen bir potansiyel. Üniversitelerle yapılacak işbirlikleri, ertelediğimiz, kaynak bulamadığınız birçok inovasyon için size nitelikli insan kaynağı ve finansal kaynaklara erişim imkanı tanıyacaktır.

Doğru ve Kendini Güncelleyebilen Fiyatlama

İster üretelim isterse hizmetler sektöründe olalım, içerisinde bulunduğumuz durum çok değişken maliyetlerle doğru fiyatlama yapabilmemizin önünü kesiyor. Yanlış fiyatlama beraberinde gelir kaybı ve zararı getiriyor. Ülkemizde Çelik üreticilerinin fiyatları ABD Doları, Petrol Türevleri üreticilerinin fiyatları Euro olduğu gerçeğini unutmadan kendi işletmemize en uygun fiyatlama metodolojisini oluşturmamız gerekiyor. Hiç kolay olmadığını biliyorum ama adres: TRİZ.

Birden yaz güneşi çıkmayacak, bulutlar hemen dağılmayacak, soğuktan birden sıcağa geçmeyeceğiz. Bu uzun soluklu bir süreç olacak. Bekleyen, geriden gelenlerin altında kalır ezilir. Sakin kalıp, kritik kararlarda aceleci davranmayalım. Doğru strateji ve metodolojiyi uygulayalım, üreten, sanayileşen ve demokratikleşen bir Türkiye hedefine ulaşalım.

Tercih sizin.

Sağlıcakla

Kadir GÜRKAN