1. Tarım Fuarı'nın açılışında konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak 'Samsun yeniden fuar şehri oluyor' demiş. Doğru, dört yıldır Samsun'da belli bir takvim içerisinde önemli fuarlar düzenleniyor. Olaya bu açıdan baktığımız da Sayın Vali haklı ama geçmişi yaşayanlara sorarsanız o günler gitti ve bir daha geri gelmez.

'Gitti ve gelmez' dediğim o günler 1960'lı yılların ikinci, 70'li yılların ilk yarısı. Sokak çatışmalarının henüz başlamadığı, kentin bir yarısının bir guruba öbür yarısının da öteki guruba henüz yasaklanmadığı yıllar. Kentin her semtinin, her sokağının herkesin olduğu ve herkesin bir yaz mevsimini gündüzleri işte güçte ya da denizde fakat geceleri mutlaka ve mutlaka aynı alanda, Samsun Fuarı'nda geçirdiği o günler. Güzeldi ve her güzel gibi hoyratça kullanılmaya dayanamadı, küstü, kaçtı, bir daha gelmemek üzere kenti ve bizi terk edip gitti.

Şimdilerin ölçülerine vurursak çok küçüktü, çok sadeydi ama sıcacıktı. Herkesi kucaklar, bağrına basar, gezdirir, doyurur, mutlu eder öyle gönderirdi. Dostluklar gelişir, sevdalar filizlenirdi. Derlense ve yazılsa kim bilir kaç aşk romanı çıkar o mekanda başlayan, o mekanda yaşanan ve o mekanda ölen.

Sanatçılar gelirdi bir ay boyunca, hatta daha da uzun süreli. Hem de öyle enden püften değil, anlı şanlı sanatçılar. Kimler geldi kimler geçti; bir gün birileri sıralarsa alt alta epey uzun bir liste oluşur.

İzmir Fuarı'ndan sonra Türkiye'nin ikinci ulusal fuarıydı o. Bizden sonra birçok il yapmaya kalkıştı, tutmadı bir türlü. Taklidi bile olamadılar. O sadece Samsun'un değil, bütün bir Karadeniz'in fuarıydı. Heyhat yaşamadı, yaşayamadı. Zaman değişti, zamanla birlikte fuar anlayışı da değişti. Şimdilerde Samsun bölge içinde yine önemli bir fuar merkezi olma yolunda. Değişik zamanlarda değişik alanlarda düzenlenen ihtisas fuarları bu kentin bir kazancıdır.

Ben yaştakilerin anılarında yaşayan o eski günler geri gelmeyecek ama umarım ve dilerim ki Samsun ihtisas fuarı alanında hep ileriye gidecek. Hedef, sadece kendi coğrafyamızın değil kuzeyimizdeki coğrafyanın işadamlarını ve insanlarını da buraya çekmek olmalıdır.