Seçim tahmini için çok erken ama seçim haberleri giderek öne çıkıyor. Cumhuriyet Halk Partisi'nin kendi seçim takvimini 'etkin ve verimli şekilde hazırlanmak amacıyla, Yükse Seçim Kurulu'nun takvimini beklemeden' açıklaması süreci oldukça hızlandırdı. CHP'de adaylık başvuruları bugün başlayacak ve 19 Ekim akşamı sona erecek. Aday olmayı düşünen il ve ilçe başkanları ile belediye ve il genel meclisi üyelerinin de 12 Ekim akşamına kadar istifa etmeleri gerekiyor.

CHP takvimi öne aldı ama Atakum'un dışında aday bulmakta zorlanacak gibi gözüküyor. Özellikle de Büyükşehir'de. Atakum CHP'nin en iddialı olduğu ilçe. Burada oy yüzdesi Samsun ve Türkiye ortalamasının oldukça üstünde. Anayasa referandumunda kullanılan hayır oyları evet oylarından sekiz puan fazlaydı.

CHP, Atakum'da 2000'den sonra AKP'ye karşı bir seçim kazandı iki seçim kaybetti. CHP'nin 31 Mart seçimlerinde de en iddialı olduğu yer Atakum.

Atakum'da CHP'de şu günlerde altı aday adayı konuşuluyor. Bunlar eski başkanlardan Metin Burma, CHP Atakum İlçe Başkanı Av. Cemil Deveci, Eğitimci Aylin Şahin Tat, Tabipler Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, Atakum Belediyesi eski Özel Kalem Müdürü Bayram Çelik ve Muhsin Yüksel. Cemil Deveci ile Aylin Şahin Tat'ın geçmişlerinde il başkanlığı da var. Bu arada Dr. Abdullah Taşkın'ın adı da aday adayı olarak dillendiriliyor.

CHP Atakum'da aday adayı bolluğu yaşarken diğer ilçelerde, özellikle de Büyükşehir'de tam tersi bir durumla karşı karşıya. Büyükşehir için şu ana kadar kimsenin adı söylenmiş değil. Bunda CHP'nin bir önceki yerel seçimde aldığı oyun düşüklüğünün etkisi olsa gerek.

Atakum seçimleri 2000'den bu yana CHP ile AKP arasında geçmiştir ama burada önemli bir ülkücü seçmen de vardır. MHP bölünmeden önce Atakum'da kazanamasa da seçimin kaderini belirleyen bir güçtü. Hala ülkücü seçmen o güce sahip gözüküyor ama seçmenin tabanda MHP ve İyi Parti olarak bölünmesi nasıl sonuç verecek pek belli değil.

Gözüken o ki hem Adalet ve Kalkınma Partisi hem de Cumhuriyet Halk Partisi ülkücü oyların hesabını titizlikle yapacak. Her iki partinin meclis listelerinde tabanın iyi tanıdığı ülkücüleri görürsek sizi bilmem ama ben pek şaşırmam.

Daha zaman var, bu bir girizgahtı, artık bundan sonra bu sütunda yerel siyasete daha sık yer vereceğim ve hem tüm bölgeleri hem de tüm partileri yazacağım.