Bu ifade tam böyle miydi ve de ilk kullananı kimdi bilmiyorum ama ben galiba Prof. Dr. Selçuk Şirin Hoca'nın 'Suriyeli çocukları' konu eden bir köşe yazısında okumuştum.

Hayali çalınmış çocuklar ya da hiç hayali olmamış/olamamış çocuklar. Dünya Çocuklar Günü'nde hiç de yeri değil bunun diye düşünenleriniz olabilir. Bu düşünceye saygı duyarım ama acı da olsa gerçekleri bir an önce söylemek ve o gerçeklerle bir an önce yüzleşmek lazım.

Resmi rakamlara göre üç küsur, gayrı resmi rakamlara göre de dört milyonu aşkın sığınmacı var şu anda Türkiye'de. Samsun'daki sığınmacı sayısının da otuz bin civarında olduğu biliniyor. Bu nüfusun büyük kısmı gençlerden ve çocuklardan oluşuyor. Yani vatanından cüda düşmüş ve hayali çalınmış çocuklardan.

Bunlar kalıcı mı gidici mi? Bu sorunun cevabı hem onlar için hem de bizler için son derece önemli. Ölümden kaçan insanların ölümün şu veya bu şekilde hala hükmünü sürdürdüğü topraklara geri dönmesini beklemek saflık, 'hadi geri dön' demek de insafsızlık olur. Çözüm onların kendi ülkelerinde korkmadan ve elbet ölmeden yaşayabilecekleri bir ortamın bir an önce tesis edilmesi ve güvenli dönüşlerinin sağlanmasıdır.

Zaman hızla geçiyor ve dünün çocukları bugünün ergenleri, yarının da delikanlıları olmaya yürüyor. O 'hayali çalınmış' ya da 'hiç hayal kurmamış/kuramamış/kurmaya fırsat bulamamış' çocuklar yarın büyüdüklerinde neler hissedecekler, neler yapacaklar, nasıl yaşayacaklar ve neler yaşatacaklar? Bunlar bir köşe yazısının çok üstünde, çok ötesinde son derece ilmi araştırmalar yapılmasını ve o araştırma sonuçlarının mutlaka partiler üstü bir anlayışla ele alınmasını gerektiren konulardır.

Çeşitli araştırma sonuçları zaman zaman medyaya yansıyor. Hiç hoş değil. Hem bizler hem de onlar açısından. Sorunlar büyümeden ve kangrenleşmeden yaraya neşter vurmak zorundayız.

Kaderimiz Dünya Çocuk Günü'nde böyle bir yazı yazmak olmamalıydı. Ne yazık ki iki milyarlık İslam dünyası, hayali çalınmış çocukların acılarına ve isyanlarına sahne olmaktan bir türlü kurtulamıyor. Onların da hayal kurabilecekleri ve kurdukları hayallerini kovalayabilecekleri bir dünya temennisiyle kutluyorum Dünya Çocuklar Günü'nü.