Şehitlik ve gazilik kavramları manevi değeri yüksek ulvi kavramlardır. Ne parayla satın almak, nede okuluna gidip diplomasını almak mümkün değildir. Kısaca şehitlik ve gazilik unvanları kişiye özel unvanlardır.. Bu yüzden gaziye gazi demek, şehit annesine şehit annesi demek, hem devlet hem de toplum için büyük bir onurdur. Elbette devletimiz bu konuda çok hassas davranıyor. Ama yine de bazı aksaklıklar yaşanmıyor değil. Biz şehit yakınları daha hassas olunmasını istiyoruz.

Ne hikmetse bazı şeyler ağırdan alınıyor. Şehit annelerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yeni adıyla (Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı )tarafından verilen ücretsiz seyahat ve tanıtım kartları hala yenileri ile değiştirilmediği için tanıtım kartlarında unvan karışıklığı yaşanmaya devam ediyor. Bu durum bizleri yani şehit ailelerini üzmektedir. Mevcut kartlara bakan birisi şehit annesine gazi misin gibi hitaplarda bulunabilmektedir. Toplum içerisinde şehit annesine gazi misiniz denmesi hiç hoş olmamaktadır.. Bu yüzden diyoruz ki, şehit annesi şehit annesidir. Bu vatana bu millete bu şanlı bayrağımıza evladını şehit vermiş bir anneye, gerçek unvanı ile hitap etmek bir saygı ifadesidir. Gazi ve şehit yakını kartlarında net ibareler olmalı, net olmayan ibareler bir an önce değiştirilmelidir. Şehit ailesi (şehit annesi) kartlarında gazi, gazi yakını, şehit yakını gibi ibarelerin yol açtığı karışıklığa son vermek bu kadar uzun süre almamalıdır.

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı'nın kartlarla ilgili basım ve dağıtım sürecini hızlandırmasını istiyoruz. Çünkü şehit annesi olan annem ve diğer şehit anneleri artık kartlarında şehit annesi ibaresi yazmasını istiyor. Gazilerin ve şehit yakınlarının meseleyi büyüttüğü düşünülmesin. Buna hakları var. Mademki mevcut kartlar karışıklığa yol açıyor, yenisini vermek çok zor olmasa gerekir diye düşünüyorum. Sanırsınız, kartlar başka ülkeden gelecek. Gaziler ve şehit yakınları hepimizin başının tacıdır. Onları onure edecek her adım geciktirilmeden atılmalıdır. Devlete ve millete yakışanda budur.

AYHAN HAMLI SAMSUN