Günlük hayatta çokça kullandığımız belirgin kelimeler vardır. Hatta bir çoğumuz için bu kelimeler anlamlarının dışında otomatik verilen cevaplardır. Duygular, hisler ve ruh hali bir biriyle sıkı sıkıya bağlı ama bir o kadarda farklı anlamlar taşıyan bu kelimeler yaşam biçimimizi oluşturmaktadır. Bu sebeple, bu kelimelerin her birinin bize ve hayatımıza kattığı anlamı bilerek kullanmak önemlidir. Duyguların, hislerin ve ruh halimizin bir sırası vardır. Her birinin yeri ve anlamlandırılması bu sebeple farklıdır. Peki, bu kelimlerin anlamlarını kendi hayatımızda ki doğru yansımaları nelerdir?

Duygular, karşılaştığımız bir uyarıcı etkinin kendimizce yorumlanması sonucu salınan kimyasallardır. Dışarıdan gelen ya da kendi düşüncelerimizden kaynaklı olarak duygularımızı deneyimleyebiliriz. Bu süreçte duygu kimyasalları yalnızca beynimizde değil tüm vücudumuzda etkilerini gösterirler. Bu süreçte beyin ve beden arasında bir iletişim devreye girer. Korku halinde titreme, stres halinde mide ya da kasların kasılması, mutluluk ya da heyecan halinde hızla kalbin çarpması bu duruma verilecek küçük örneklerdir. Bu sürecin devamı kendini hislerimize bırakır. His, duyguyu anlamlandırmaya, duygularımız hakkında düşünmeye ve duygularımız içselleştirmeye başlamamız ile devreye girer. Bu durumda hislerimiz için bir anlamlandırma süreci diyebilir. Bu sebeple duygulardan çok daha uzun etki gösterirler. Çünkü hisler dış etkinin ya da düşüncelerimizin verdiği duygusal durumun farkına vardığımız anıdır. Ruh hallerimiz ise yaşam verilerimizin bir koleksiyonudur. İç-dış sebep ayrımı yapmadan düşüncelerimizden, hava durumundan, uykumuzdan, hastalığımızdan, sokakta gördüğümüz kediden, her türlü duygu akışımızdan fazlaca etkilenir. Ruh hallerimiz, duygular ve hisler gibi kısa süreli değil günlerce, haftalarca, aylarca sürebilirler.

Duygularımız, hislerimiz ve ruh hallerimiz aslında yaşama şeklimizi oluşturmaktadır. Bu sebeple her biri birbirinden daha ciddiye alınmalı ve doğru anlamlandırılmalıdır. Bu mantıktan yola çıkarsak yaşayacağımız duygu aslında bizim yaşam zincirimizi oluşturmaktadır. Bu sebeple duygularımızı iyi tanımlayıp doğru hissedip, ruh halimizi buna göre düzenleyebilmeliyiz. Önemli olan hayatımızı oluşturan bu üç süreci nasıl kontol edeceğimizdir. Peki, bu üç süreci duygularımız, hislerimizi, ruh hallerimizi nasıl kontrol altına alacağız? Bunu da haftaya konuşmak dileğiyle iyi pazarlar...