Ekonomi sadece rakamlardan, verilerden ibaret değil.

Lisans eğitimi aldığım süreçte çok dar kapsamlı aldığım ekonomi dersindeki Arz Talep Dengesi hiç değil. İçerisinde bulunduğumuz ekonomik durum da bunu teyit eder nitelikte.

İklim

Ekonomisi iyi olan gelişmişlere baktığımızda başarılarının ardında ekonomiyi geliştiren, gelişimine müsaade eden bir iklime sahip olduklarını görürüz.

Güven, istikrar, sürdürülebilirlik, adalet, demokrasi, şeffaflık, rekabette eşitlik, denetim gibi önemli başlıklar bu iklimin yapıtaşları.

Kolay değil böyle bir iklimi oluşturabilmek ve sürdürülebilir bir yapıya büründürmek , Orta Doğu coğrafyasındaysanız eğer!... Bir gün kalkarsınız bölücü terör örgütü eylemlerine maruz kalırsınız, adını bilmediğiniz terör örgütlerini tanımak zorunda kalırsınız , komşu ülkelerinizde yapılan vekalet savaşlarından etkilenirsiniz vs vs.

Hedefler

Gelişmişlerin nerdeyse tamamının ifade ettikleri bir de kalplerinde taşıdıkları hedefler vardır. Bu hedeflerden en çok dile getirilenleri teknoloji, kalplerde taşıdıkları ancak dile getirmedikleri ise gelişmemişlerin, gelişmekte olanların kaynaklarının sömürülerek rekabet avantajı elde edilmesidir.

Sistem

Kuruluşunda fikrinizin dahi alınmadığı ancak bir şekilde dahil olduğunuz (!) sistem içerisinde var olma mücadelesi verirsiniz. Bretton Woods aklıma ilk gelen uluslararası para sistemi. (IMF , Dünya Bankası vb) Yakın zamandaki oluşan benzer sisteme Avrupa Birliği ve Şangay İşbirliği Örgütü'nü de verebiliriz.

Anlayacağınız sisteme dahil olabilmek ayrı bir dert sistem dışında kalabilmek ayrı bir dert!... Üzücü olan ise ne zaman ekonomik bir sıkıntıyla karşılaşsak bunların aklımıza gelmesi, diğer zamanlarda ise adının bile anılmamış olması.

Biz bugün Yerli ve Milli Ürün arasındaki farkı tekrar hatırlatarak devam edelim yazımıza. Yerli Ürün; ülkemiz içerisinde bulunan üretim tesislerinde üretilen ürün demektir. Yerli ve Milli Ürün ise, kurucuları, fikri ve mülkiyet hakları ülkemiz vatandaşlarına ait olan, ülkemiz sınırları içerisinde üretilen ürünlere denilmektedir. Ticaret Bakanlığı'mızın yaptığı Yerli Ürün etiketleme çalışmasında Yerli ve Milli Ürün fasılını da devreye almasında fayda görüyorum. Eğer bir bilinç oluşturmak istiyorsak Yerli ve Milli Ürün'den başlamak gerekiyor.

Bilimin ve aklın ışığında, üreten, sanayileşen, teknoloji ihraç edebilir seviyeye gelen bir ülke olabilmek, orta gelir tuzağından çıkarak refah seviyemizi yükseltebilmemiz için iklimimizi oluşturabilmemiz gerekiyor.

Sağlıcakla

Kadir GÜRKAN