Kimine göre astsubaylar TSK'nın omurgası , kimine göre de belkemiğidir.Çünkü bir şeyin omurgası ya da belkemiği olmak çok önemlidir .En ağır yükü taşıyın Omurga ve bel kemiğidir.Bunun içindir ki TSK'da astsubaylık için bu örnek verilmiştir.Astsubaylık ülkeye sadece sadakat ve vatanseverlik değil aynı zamanda canıyla, kanıyla ,teriyle fedakarlık yapanların mesleğidir.Bu yüzden astsubaylık onurlu bir meslektir.Onlar TSK'da çok önemli işlere imza atıyor.Savaş uçaklarının bakımından ,el yapımı tuzaklanmış patlayıcıların imhasına kadar her şeyde onların alın teri emeği var.Denizin altında ,denizin üstünde her yerde onların emeği ,çilesi vefası var.Bu sadece Türkiye'de değil ,dünyada böyle …Ama Türkiye'deki yerleri biraz daha çileli ,.biraz daha zahmetli diye düşünüyorum.Kısaca Türkiye'de astsubay olmak daha çok fedakarlık gerektiriyor.Daha çok emek,daha çok alın teri,daha çok çile ama haklar daha az .

Astsubaylık kolay bir meslek değil.17 yaşında askeri üniforma giymiş Mahkemenin Kaza-i Rüşt Kararı ile mesleğe girmiş 29 yaşında teröristler tarafından şehit edilmiş teknisyen bir astsubayın ağabeyisiyim.Mesleğin içinden olmasam da mesleğe yabancı değilim. Astsubaylara her zaman yakın oldum.Askerliğimi de Havacı Asteğmen olarak yaptığım için astsubaylarla emir komuta zinciri içersinde görev yapma fırsatı buldum.Bu yüzden de onları yakından tanıyorum.Astsubayları ordunun emekçisi olarak görüyorum.Ordunun her yerinde onları görebilir,onların yaptıklarıyla gurur duyabiliriz. TSK'da astsubaylık ruhunu canlı tutmak için atılması gereken bir çok adım var.O adımların en başında sosyal hakların eşitlenmesi ,maaşların daha adaletli bir hale getirilmesi gerekmektedir.Çalışan emekli olan subay ve astsubay maaşları arasındaki makasın daraltılması gerekmektedir.Astsubaylarında önce insan oldukları gerçeği unutulmamalıdır. Askerlik mesleği gerçekten zor bir meslektir. Askerlik mesleğine girenler yaşamlarında bir çok şeyden fedakarlık etmek zorundadır.Başka mesleklerle kıyaslayınca astsubayların fedakarlık çıtasının çok yükseklerde olduğunu düşünüyorum.Bir Astsubay Kıdemli Başçavuş hayatını orduya vermiştir. Astsubay Kıdemli Başçavuşu bir Asteğmenin gerisinde bırakmak acaba ne kadar doğrudur. Çünkü Astsubayların tamamına yakını üniversite mezunudur. Bu gerçeğe rağmen silah arkadaşlığı çerçevesinde sistemde değişiklik yapmamak astsubayları incitmiyor olabilir mi? 17 Ekim Dünya Astsubaylar gününde empati yapalım istiyorum.

Ordunun her kademesinde onlar var .Onların fedakarlıkları,onların kahramanlıkları sayesinde ülkemiz ve TSK daha güçlü,daha başarılı.Onlarla elbette gurur duyuyoruz.Onların kahramanlıklarını her ortamda paylaşıyoruz.İyi ki varlar, iyi ki TSK'nın omurgası ve belkemiği konumundalar.Hiç şüphesiz astsubaylardan söz ediyorum. Astsubaylar ,silahlı kuvvetlerde emir - komuta, eğitim, sevk, bakım, muharebe gibi çok çeşitli görevleri yerine getiren er ve erbaşlardan kıdemli, subaylardan kıdemsiz rütbeli askerdir. Hepsi birer fedakarlık abidesi ve hepsi birer kahraman olan ebediyete intikal etmiş ,şehit düşmüş, gazi olmuş çalışan, emekli olan ülkesi için nöbet tutan evinden ailesinden ayrı düşen canını her an feda etmeye hazır olan tüm astsubayların 17 Ekim Dünya Astsubaylar Günü kutlu olsun.

AYHAN HAMLI SAMSUN