Yoğun gündem, sıkıştırılış takvim akıp gidiyor.

Özgürlük bahane , ticaret şahane !...

Irak'ın Alman kuruluşu olan Siemens'e vermeyi planladığı 15 milyar dolarlık elektrik santrali ihalesine ABD yönetiminin son anda müdahale ederek ihalenin ABD'li General Electric firmasına verilmesini sağladığı iddia edildi. Amerikan medyasında yer alan ve adı açıklanmayan üst düzey yetkililere dayandırılan haberlerde Donald Trump yönetiminin Irak'ın enerji ihalesine müdahale ederek Alman Siemens şirketinin gelecek 4 yılda Irak'ta 11 gigavatlık elektrik depolama kapasitesi için elektrik santralleri inşa etmek üzere Bağdat yönetimiyle yürüttüğü görüşmeleri ABD'li General Electric firmasına çevirdiği gündeme geldi. 15 Milyar dolar değerindeki ihale için ABD'li yetkililerin "Siemens ile anlaşma yapması durumunda ABD-Irak ilişkilerinin riske gireceği" konusunda Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'ye uyarıda bulunarak ABD'li General Electric firması ile mutabakat imzalanmasını sağladıkları basında yer aldı.

Nitelikli bir adli suç dengeleri değiştirebilecek mi?..

Jeopolitik çekişmelerin tavan yaptığı bir Orta Doğu'da, Türkiye'de İstanbul'da işlenen nitelikli bir adli suç (Cemal Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürülmesi) dünya gündemine oturdu. ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları hayata geçirmesinin arefesinde gerçekleşen bu olay çok bilinmeyenli Orta Doğu Denklemini iyiden iyiye içerisinden çıkılamaz bir hale mi getirecek? Türkiye nasıl etkilenecek?..

Olayın devamında ABD Dış İşleri Bakanı Pompeo'nun Suudi Arabistan'ı ziyaret etmesi ve Suudi Arabistan'ın ABD'ye 100 milyon dolar yardım yapması !...

İzlemeye ve araştırmaya devam.

İlk Endüstri Bölgemiz kuruldu, Cari Açığa 1,5 Milyar Dolar Katkı

İzmir Aliağa'da açılan 'Star Rafineri' Resmî Gazete'de yayımlanan kararla Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi. Endüstri Bölgeleri, ilgili kurumların görüşleri alındıktan sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının teklifiyle Cumhurbaşkanı tarafından ilan ediliyor. Altyapı yatırımlarından kamulaştırmaya, vergi ve pirim muafiyetine kadar birçok desteği içerisinde barındırıyor Endüstri Bölgesi. Star Rafineri ayrıca ülkemizde reel sektörün tek noktaya yaptığı en yüksek tutarlı yatırımı içeriyor. 6,3 Milyar Dolarlık yatırım ile yılda 10.000.000 Ton/yıl ham petrol işleme kapasitesi oluşturulurken tesis ülkemizin işlenmiş petrol ürünü ihtiyacının %25'ini tek başına karşılayacak.

Dışa bağımlı olduğumuz enerji sektöründe işlenmiş petrol ürünleri ithalatında kurulan tesis ithal ikamesi oluşturarak dış ticaret açığımıza yaklaşık 1,5 milyar dolar katkı koyacak. Türkiye petrokimya sektörünün dışa bağımlılığını azaltacak STAR Rafineri'de petrokimya sektörü için önemli hammaddeler olan nafta, ksilen ve reformat ile cari açığın önemli kalemlerini oluşturan dizel, jet yakıtı, LPG ve petrokok gibi petrol ürünlerinin üretimi gerçekleştirilecek.

STAR Rafineri; resmi unvanı "SOCAR Turkey Enerji A.Ş." olan SOCAR Türkiye'ye ait olup dünyanın en köklü petrol ve doğalgaz şirketlerinden biri olan SOCAR'ın (Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi) 2008 yılında kurulan bir iştirakidir.

Ülkemiz için stratejik bir yatımın daha hayata geçmesi sevindirici.

'Türkiye'nin Rusya ile bölgesel çıkarlar doğrultusundaki ilişkileri, S400 alım kararı, TANAP hattı, Türk akımı hattı, İran ile başlatılan siyasi ve ekonomik işbirliği, ABD'nin İran'a uygulamaya koyduğu yaptırımlar, Rusya-İran ve Türkiye arasında yerel para ile ticaret yapılması kararı ve en önemlisi de Doğu Akdeniz'deki doğalgaz ile petrol rezervleri üzerindeki Türkiye'nin uluslararası deniz hukukuna uygun olarak hak iddia etmesi ve bu hakkı doğrultusunda savaşı bile göze alması…'

Bakalım bu hamlelerimize gelişmişlerin tepki hamleleri nasıl oluşacak?...

Her zamankinden daha çok kenetlenmek, gerçek gündeme odaklanmak ve bilimin, aklın ışığında üreten, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlere konumlanabilmek zorundayız.

Sağlıcakla