Dünyadaki icatların çoğunun temelinde merak yatar. İnsanoğlu yüzyıllardır içindeki merak duygusunun peşinden koşagelmiştir. Merak duygusunun sayesinde bugün kullandığımız birçok şeye sahibiz.

Merak kavramı bu şekilde ele alınabileceği gibi tersi durumları ifade eden birçok deyim mevcuttur. Merak kediyi öldürür gibi birçok söz de insanın merak duygusunun kendisini sıkıntıya sokabileceğini ifade etmektedir.

Merak duygusu ile insanoğlu birçok icat yapmıştır. Felsefeciler merak kavramının peşinden koşmuş psikologlar ise merak duygusunun nedenleri üzerine birçok araştırma yapmıştır.

Bugün evimiz başta olmak üzere çevremizde hemen herşeyin ortaya çıkarılmasındaki en önemli faktörlerden birisi bu merak duygusudur.

Yaşadığımız yüzyılda kurallar kökten değişti. Yıkıcı inovasyonların yaşandığı bir dönemde yaşıyoruz. Geçmişte bunların olması imkansız dediğimiz birçok şey bugün artık mümkün hale geldi. Bu sayede uzaklar yakın oldu ve insanlar artık bu kadar şeyi nasıl yöneteceği konusunda endişeler yaşıyor.

Yapay zekada acaba sonumuz ne olacak diye karar düşünüyoruz. Siz de acaba robotlar insanoğlunun sonunu getirecek mi acaba diye düşünmüyor musunuz? Bundan 10 sene whatsapp diye bir uygulama hayatımızda yok iken bugün whatsapp olmadan hayatımız nasıldı diye düşünüyoruz. 10 sene sonra whatsapp uygulamasının yerini ne alacak? Hayatımızı akıllı cihazlar mı yönetecek? Acaba insanoğlu makinelerin boyunduruğu altına mı girecek?

Gördüğünüz gibi çözülecek çok şey var. Bu ve buna benzer soruların yanıtlarını ise ancak meraklı olan insanlar ve ülkeler çözüm getirecek. Onların ürettikleri ürünleri de daha az meraklı ülkeler ve insanlar tüketecek.

Peki ne yapmak lazım?

Anne karnından başlayarak meraklı nesiller yetiştirmemiz gerekiyor. İcat çıkaran, katma değeri yüksek ürünler üretmeye meraklı bireyler yetiştirmemiz gerekiyor: Bu sayede dünya ekonomisinin içerisinde hak ettiğimiz yerde oluruz.