Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fındık fiyatları ve TMO'nun piyasaya girişiyle ilgili yaptığı açıklama içeride son derece olumlu karşılandı. Genç arkadaşlarımızın görüşlerini aldığı ziraat odaları başkanları yani üretici temsilcileri açıklanan başfiyattan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Cumhurbaşkanının açıklamasına göre TMO 1 Kasım'dan itibaren levant kalite fındık için 14, Giresun kalite fındık içinse 14.50 TL fiyatla piyasaya girecek. Bu hem üretici açısından hem de ülkeye gelecek döviz açısından olumlu bir adımdır. Daha düne kadar 2 dolar seviyesinde bir fiyata zor ulaşan fındık dünden itibaren 2,5 dolarlık fiyatı bulmuştur. Bu yıl ürünün az olması nedeniyle fiyatların önümüzdeki günlerde daha da yükselmesini beklemek doğaldır.

Açıklanan fiyata 'ilk adım' dedim. Üreticiyi sevindiren bu ilk adımdan sonra atılacak ikinci adımsa ülkeye daha fazla döviz girmesini sağlayacak tedbirlerin alınması olacaktır. Türkiye'nin her zaman dövize ihtiyacı olmuştur ama son olaylar nedeniyle bu ihtiyaç hem daha da artmış hem de daha acil hale gelmiştir. Fındık ileri adımlar atıldığı takdirde bu ihtiyacın karşılanmasında çok önemli bir manivela olacaktır.

İkinci adım Türkiye'nin 1977'den beri zaman zaman oldukça düşük zaman zaman da oldukça yüksek uyguladığı 'fiyat istikrar fonunun' günün ihtiyaçlarını karşılayacak seviyeye çekilmesidir. O fon en yüksek seviyesine şimdiki bakan Prof. Dr. Bekir Pakdemirli'nin merhum babası ve döneminin bakanlardan daha güçlü olan hazine müsteşarı Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli zamanında çıkmıştır. 1984 yılında 100 kilo fındığın fiyatı 100 ABD Dolarına düştüğünde Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli'nin inisiyatifiyle 110 ABD Dolarlık 'fiyat istikrar fonu' konulmuş ve ihraç fiyatı otomatik olarak kentalde 210 dolara yükselmişti.

Şu andaki fiyatlarla 1 kilo iç fındığın maliyeti yaklaşık 5,5 dolar olacaktır. Eğer ihracatta kilo başına 2 dolar 'fiyat istikrar fonu' konulursa ihraç fiyatı otomatik olarak 7,5 dolara çıkacaktır ki bu iki dolarlık fark toplamda çok ciddi bir döviz girdisi demektir.

Türkiye ortalama 275 bin ton iç fındık ihraç etmektedir. Bu bazı yıllarda 290-300 çıkmakta bazı yıllarda 240-250 bin tona düşmektedir. Bu yıl rekolte düşüktür, kabuklu olarak 450 bin ton civarında tahmin edilmektedir. 70 bin ton kadar da 2017 ürünü eski fındık olduğu biliniyor. Türkiye bundan sonraki 10 ayda tahminen 200- 225 bin ton fındık ihraç edecektir. 2 dolarlık fiyat istikrar fonu ülkeye açıktan en az 400- 450 milyon dolarlık döviz girdisi sağlayacaktır.

Bu adımın da ilk adım gibi atılacağına inanan ve bunu bekleyen çok insan var.