Uygur Türkleri

Geçen hafta köşe yazımda Türkiye'nin stratejik hamlelerine karşı gelebilecek hamleler olduğunu yazmıştım. Deyim yerindeyse yazının mürekkebi kurumadan hamleler gelmeye başladı.

Merkezi Birleşik Krallığın başkenti Londra'da bulunan BBC 'Batı Şincan'da Çin'in milyonlarca Uygur Türkünü zorla tuttuğu iddia edilen kamplar yasalaştı' başlıklı bir haber yayınladı. Haberin içeriğinde Çin'in Uygur Türklerine yaptığı baskılar gündeme taşınıyordu. Avrupa'nın göbeğinde Bosna'da soykırıma maruz kalan Irak'ta ve Suriye'de Arap Baharı projesiyle yerlerinden edilen katledilen masum Türkmenleri bir kez olsun gündeme taşımayan BBC neden Uygur Türkleri'nin maruz kaldığı baskıları gündemine taşıyordu?...

Türkiye-Çin işbirliklerinin artma eğilimi , ABD'ye karşı Avrasya yaklaşımının öne çıkmaya başlaması mı rahatsız etmişti?..

AB Asya Yakınlaşması: ASEM

Brüksel'de 18-19 Ekim tarihlerinde düzenlenen 12. Avrupa-Asya (ASEM) Zirvesi 28 Avrupa Birliği ülkesinin yanı sıra aralarında Çin, Rusya, Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Avustralya'nın da bulunduğu toplam 51 ülke liderini bir araya getirdi. "Avrupa ve Asya: Küresel Zorluklara Karşı, Küresel Ortaklıklar" temasıyla düzenlenen zirveye ülkeler üst düzey katılım gösterdi. Liderler Avrupa ve Asya arasında siyasi, ekonomik, finansal, sosyal ve kültürel alanlardaki ortaklık ve iş birliğini geliştirmeye odaklanacakları zirve gündeminde, İran nükleer anlaşması, Paris İklim anlaşması, serbest ticaret, yatırım, bağlanırlığın geliştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma, iklim değişimi, terörle mücadele, siber güvenlik ve düzensiz göç gibi başlıklarda görüşmeler yaptı.

Kritik konu başlıkları Avrupa Birliği'nin ABD'nin İran'a uyguladığı ambargoyu aşabilecek yeni bir mekanizma oluşturması, dünya ticaretinde Euro'nun payının yükseltilerek ABD yaptırımlarını bertaraf edebilmek.

İtalya Türk Akımı Projesi'ne Dahil Olmak İstiyor

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile görüşmeleri sonucunda düzenlenen basın toplantısında Türk Akımı Projesiyle ilgili açıklama yapan Putin '"altyapıyı ilgilendiren konuların" ve İtalya'nın "boru hattına bağlanma seçenekleri'nin araştırıldığını açıklayarak, "Bu, Bulgaristan üzerinden olabilir. Hatta Sırbistan, Macaristan veya Yunanistan üzerinden olabilir" dedi. Projeye Avrupa'nın ilgisi artış eğiliminde!...

Cemal Kaşıkçı Cinayeti

Gündemimizi alt üst eden, küresel gündemde de yerini koruyan Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası bizleri şaşırtan gelişmeler devam ediyor. ABD Dış İşleri Bakanı Pompeo'nun söz konusu cinayet sonrası Suudi Arabistan'ı ziyaret etmesi ve Suudi Arabistan'ın ABD'ye 100 milyon dolar yardım yaptığı konularını sizlerle paylaşmıştım.

Geçen hafta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen ve Veliaht Prens Muhammed Bin Selman önderliğinde gerçekleştirilen 'Çöl Davosu' olarak adlandırılan Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı'nda (FII) batının sözde protestosuna rağmen 56 milyar dolarlık iş anlaşması yapıldı. Batı tarafından resmen boykot edilen konferans sırasında petrol, gaz ve ulaşım sektörlerinde milyar dolarlık anlaşmaların gerçekleştirildiği Suudi Arabistan devlet televizyonu tarafından duyuruldu. Konferansta Suudi Arabistan'ın Trafigura, Total, Hyundai, Norinco, Schlumberger, Halliburton gibi şirketlerle petrol, doğalgaz, sanayi ve altyapı sektörlerinde 25 ayrı anlaşma yapıldı. Kese açıldı!...

Doğal gazda ithalat azaldı, stoklar arttı

Türkiye'nin doğal gaz ithalatı ağustosta yüzde 24,4 azalarak 3 milyar 35 milyon metreküpe geriledi. Depolardaki doğal gaz stok miktarı ise yüzde 12,5 artışla 3 milyar 246 milyon metreküp oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun 2018 Ağustos Ayı Doğalgaz Sektör Raporu'na göre, geçen yıl ağustosta 4 milyar 16 milyon metreküp doğal gaz ithal edilirken, bu yılın aynı ayında ithalat yüzde 24,4 azaldı ve 3 milyar 35 milyon metreküpe düştü. Toplam ithalatın 2 milyar 588 milyon metreküpü boru hatlarıyla, 447 milyon metreküpü de sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri aracılığıyla gerçekleştirildi. Bu yıl ağustos ayında en fazla doğal gaz 1 milyar 465 milyon metreküple Rusya'dan alındı. Bu ülkeyi 636 milyon metreküple Azerbaycan ve 487 milyon metreküple İran izledi. İthalatın kalanı Cezayir ve Katar'dan yapıldı.

Sanayide çarklar yavaşlıyor mu?...

İşte böyle değerli okurlar, bir yandan ekonomi bir yandan karmaşık gündem içerisindeyiz.

  1. Yılını kutlayacağımız Cumhuriyetimizi bize armağan eden Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve Silah Arkadaşlarına şükranlarımı sunarak, sanayileşen, gelişen bir Samsun ve Türkiye için bilimin ve aklın ışığında çok çalışmamız gerektiğini tekrar tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum.

Sağlıcakla