Gençlik ve Spor Bakanlığı geleceğin şampiyonlarını yetiştirecek projeyi hayata geçirdi.

TOHM (Türkiye Olimpiyatlara Hazırlık Merkezi) adını taşıyan proje sayesinde, gelecek kuşaklar Türk sporu adına önemli başarılar elde edecek. Olimpiyatlara hazırlanan yetenekli ve başarılı sporcuların belirli kriterler dahilinde seçilerek elit düzeyde yetiştirileceği TOHM Merkezleri açıldı ve yıllardır çalışmaları devam etmektedir.
12 İlde 17 farklı branşta faaliyet gösteren bu kuruluş, sporcuların performanslarını geliştirmesi, sosyal ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir. Yatılı ve gündüzlü statüsünde faaliyet göstermektedir.
TOHM'un İşleyeşi nasıldır?

Türkiye'nin dört yanında yapılan sporcu tarama çalışmalarıyla başlamıştır. İyi ki taramada ilimizde yani Samsun'dan başlamıştır. TOHM başarı programı adı altında beş farklı seviyeden oluşmaktadır.

1- İlkokul seviyesinde yetenek taraması

2- 81 ilde 17 yaş altı sporcuları tarayıp içlerinden yetenekli ve başarılı sporcuların seçilmesi.

3- Seçilen sporcuların yatılı veya gündüzlü olarak merkezlere yerleştirilmesi.

4- TOHM da performansları yükselen ve uluslararası başarılar elde eden sporcuların devamının sağlanması.

5- Dünya ve olimpiyatlarda madalya kazanması muhtemel sporcuların kendi başarıları ile ilgili hazırlık çalışmalarının desteklenmesi.

Türkiye şampiyonu olan veya başarılarında olimpik barajları geçen sporcular TOHM kadrosuna alınmakta, 17-21 yaş arası seçilen bu sporcuların bulundukları kendi illerinde veya yatılı olarak merkezlerde spor yaşamlarına devam etmesini sağlanması maddi ve aynı olarak desteklenmesi sağlanmaktadır. Bu sistem içine giren sporcular başarılarını devam ettirdiklerinde, bu kadro içinde yer almaya devam etmektedir. Başarısız olanlar ise kadrodan çıkarılmaktadır. Yerine yeni sporlar alınmaktadır.

TOHM Merkezlerinde masaj uzmanı, fizyoterapist, psikolog ve doktor görev yapmaktadır.

'Samsun ilindeki TOHM da;

Judo: 35 sporcu, 4 antrenör

Atletizm: 14 sporcu, 8 antrenör

Okçuluk: 14 sporcu, 2 antrenör

Tekvando: 20 sporcu 2 antrenör görev yapmaktadır...
Bu sistem içindeki sporcuların başarıları her geçen gün artmaktadır ve umut vermektedir.

Sistemli çalışmalar her zaman başarıyı getirmektedir...