Her seçimde zordur aday listesi yapmaya kalkışmak ama yerel seçimlerde çok daha zordur. Bu zorluğun temelinde ciddi ciddi aday adayı olanların yanında ya gelecek milletvekilliği seçiminde bir yer yakalama ya da başkanlık yerine bir belediye meclis üyeliği koparma hesabındakilerin fazlalığı yatıyor. Bu hem tahmincilerin hem de karar vericilerin işini zorlaştırıyor.

Aday belirleme sürecini şimdiye kadarki seçimlerde en rahat atlatan parti tartışmasız Adalet ve Kalkınma Partisidir. Bunda hem iktidar olmanın hem Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsiyetinin hem de çalışma usullerinin büyük payı vardır. Şurası bir gerçek ki siyasi partilerimiz içinde kamuoyunu en iyi araştıran, nabzını en iyi tutan ve onu en iyi yönlendiren parti AK Partidir.

Büyükşehir adaylığı için tek karar makamı elbet partinin Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan olacaktır. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı kararı başka birimlere bırakılamaz. Ancak Sayın Erdoğan'ın çok değişik çevrelerden çok geniş bir ağdan oldukça fazla bilgi topladığı ve kararını verirken kişisel sempatilerden çok 'bir fazla oy' değerlendirmesi yaptığı da bir gerçektir.

Büyükşehir için en fazla ismin dillendirildiği parti de Adalet ve Kalkınma Partisi'dir. Kulislerde eski bakanlardan, milletvekillerinden genel müdürlere, üst düzey bürokratlara, ilçe belediye başkanlarına kadar birçok isim konuşuluyor. Daha sağlıklı bir tahmin yapabilmek için galiba 1 Aralık'a kadar beklemek gerekecek. 1 Aralık aday olmak isteyen kamu görevlilerinin istifaları için son tarih.

CHP'de hemen herkes Atakum'a odaklanmış vaziyette, diğer ilçelerin aksine burada aday adayı bolluğu yaşanıyor. Atakum, CHP'nin en iddialı olduğu ilçe. Hatta bazılarına göre de tek ilçe. CHP'de Atakum İlçe Başkanı Cemil Deveci dışında görevinden istifa eden kimse yok.

CHP'de şu ana kadar henüz Büyükşehir, İlkadım ve Canik için kimsenin adı geçmiyor. Özellikle büyükşehre bulunacak aday konusu önemli. CHP Büyükşehirde iddialı olmasa bile göz dolduracak bir adayla ortaya çıkamadığı taktirde ilçelerdeki iddialarında da zorlanır.

Seçimin sürpriz partisi MHP olabilir mi? Geçmişte İlkadım, Canik, Bafra, Havza, Kavak ve Ladik gibi önemli ilçeleri yönetmiş olan ve şu anda Asarcık dışında hiçbir belediyesi bulunmayan MHP eski ilçelerinden bazılarını geri alabilir mi? Kafaları kurcalayan soru bu. İl Başkanı Taner Tekin 'Bütün ilçeleri alacağız demiyorum ama hepsinde kazanacak gibi çalışacağız ve başta eskiden yönettiklerimiz olmak üzere birçok ilçeyi de alacağız' diyor.

Seçimin bilinmeyeni İYİ Parti olacak. Yeni kuruldular, talihsiz bir kaza sonucu kurucu il başkanları ciddi bir sağlık sorunuyla karşı karşıya kaldı. Yeni bir başkan ve yeni bir yönetim oluştu. Her şey çok yeni, bu nedenle yorum yapmak da çok zor, onun için İYİ Parti konusunu zaman bırakmak doğru olacak.