Zaman hızla akıyor ve yerel yöneticileri belirleyecek olan seçim her geçen gün biraz daha yaklaşıyor. Süreç ilerlerken aday adayları da birer birer ortaya çıkıyor. Samsun genelinde -şu an itibariyle- seçim sanki Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi arasında geçecekmiş gibi bir hava var. Yılların CHP'sine sadece dört ilçe için dokuz aday adayı başvururken İyi Parti ve Saadet Partisi'nden henüz bir ses seda yok.

AK Parti aday adayı başvurularını dün ikinci kez uzattı. Dün mesai saati sonunda bitmesi gereken süre 24.00'e kadar uzatıldı. Bu satırların yazıldığı an itibariyle AKP'de 105, MHP'de 29, CHP'de ise 9 kişi aday adaylığı için başvurmuş bulunuyor. AK Parti'de bu sayının saat 24.00'e kadar daha da artması bekleniyor.

MHP İl Başkanı Taner Tekin 'geçmişte belediye başkanlığını kazandığımız ilçeler başta olmak üzere tüm ilçelerde iddialıyız' diyor. MHP'nin geçmişte belediye başkanlığı kazandığı ilçeler arasında İlkadım, Canik, Bafra, Alaçam, Kavak, Havza, Ladik, Çarşamba, Ayvacık gibi kimi son derece büyük ve önemli ilçeler var. MHP'nin aday adayları da bu ilçelerde yoğunlaşıyor. Ancak bu belediyelerin hepsi şu anda AK Parti'nin elinde. MHP'nin Samsun'da tek belediyesi var, o da Asarcık.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin en kuvvetli olduğu ve kazanma ihtimalinin en yüksek görüldüğü tek ilçe Atakum. Dokuz aday adayın altısı da orada. CHP Genel Merkezi'nin vereceği karar bekleniyor. 'Seçimin kaderi üzerinde, MHP ve İyi Parti adaylarının belirleyici etkisi olabilir' görüşü hakim. Hem AKP ve MHP'nin hem de CHP'nin göstereceği ya da göstermeyeceği adaylar oldukça yüksek orandaki Ülkücü oyların AK Parti veya CHP'ye yönelmesinde etkili olabilir.

Benzer bir olay da İlkadım'da yaşanabilir. Burada da daha önce olduğu gibi bu sefer de 'partilerinin kazanma ihtimalini görmeyen CHP'lilerin oyları MHP'ye kayabilir' görüşü var. Bu ne kadar gerçekleşir ve sonuca ne kadar etkili eder şimdiden bir şey söylemek doğru olmaz. Bu biraz da AK Parti'nin adayının kim olacağına bağlı.

İl genelinde ve ilçeler bazında konuyu irdelemeye devam edeceğim. Ancak şunu peşinen belirteyim ki bu seçimde de tıpkı 2004 seçimlerinde olduğu gibi muhalefet adaylarının karşısında iki aday olacak. Birisi ve önde olanı Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, diğeri de AK Parti'nin gösterdiği aday olacak. Kimse bunu göz ardı edemez.