Yerel seçimlerde belediye başkan adaylarının nitelikleri çok önemli ama tek başına yeterli değil. Milletvekili seçimlerinden farklı olarak yerel yönetimlerde başkanla birlikte başkanın belediyeyi beş yıl müddetle beraber yöneteceği belediye meclis üyeleri de seçilecek.

Başkan adayının kadrosundaki meclis üyelerinin nitelikleri de seçimin kaderinde etkili olacaktır. Hele de ekonominin adına ister sarsıntı ister kriz deyin, ne derseniz deyin, bir takım zorlukların olduğu bir dönemde bu etki daha büyük olacaktır. Onun için her partinin ve başkan adayının meclis üyelerini belirlerken çok titiz davranmalarını beklemek gerekir.

Bekleyeceğiz ama görebilecek miyiz? İşte bütün mesele de burada. Geçmiş seçimlerde bunu biz seçmenler ibretle izlerken bazı başkan adayları da hüzünle izlediler. Sadece kaybedenlerin hüznünden bahsetmiyorum kimi seçim galiplerinin hüznünden de bahsediyorum.

Şurası bir gerçek ki, 28 Mart 2004 yerel seçimlerini AK Parti adayları değil AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Bu seçimde de yine her AK Partili adayın önünde, diğer partili adayların karşısında Recep Tayyip Erdoğan olacaktır. Ancak bu sefer ki önde oluş AK Partili adaya her yerde yetmeyebilir hatta olaya ekonomi açısından bakıldığında yine kimi yerlerde az da olsa oy kaybına bile neden olabilir.

Meclis aday listesinin önemi de bu noktada ortaya çıkmaktadır. Özellikle az bir oy farkıyla seçimin kazanılıp kaybedilmesi ihtimali bulunan ilçelerde bu durum çok daha öne çıkacaktır. Toplumda karşılığı olan ve dolayısıyla oy getirme kabiliyeti bulunan meclis adayları yerine başkan adayının ya da aday belirleyen makamların eşi dostu, yakını gibi kimselerin aday gösterilmesi partileri ve başkan adaylarını hüsrana uğratabilir.

Bu hal her parti için geçerlidir. Partilerin kimi daha fazla kimi daha az iddia taşıyabilir ama her partinin ülke genelinde oylarını en üst noktaya taşıyabilmesi ve geleceğe yönelik mesajlar verebilmesi için 'en yakınlar' yerine 'en ehillerden' oluşan listelerle seçmenin karşısına çıkması gerekecektir.

Olur mu? Olmasa da hayal etmesi bile güzel. Ben bir süre bu hayalle avunacağım.