Vergi ve Diğer Bazı Kamu Alacakların yapılandırılmasına ilişkin 7143 sayılı Yasa, 95. yılını kutladığımız Cumhuriyetimiz 'de tam 34 üncü Vergi ve SGK affı yasasıdır. Yani yaklaşık 34 ayda bir af yasası çıkartmışız. Üstelik hiçbirisine gerçek adı olan af kelimesini kullanmamaya özen göstererek ve çeşitli isimler koymak suretiyle çıkarılmış ve hemen ardından da yetkililerimiz tarafından ;

' Bu Yasa bu anlamda çıkarılan son yasadır. Bundan böyle bir uygulamayı gerektirmeyecek ortam oluşturulacak ve af beklentilerinin ortadan kaldırılmasını sağlayacak düzenlemeler gerçekleştirilecektir.' şeklinde kesin beyanlarda bulunulmuş olmasına rağmen

26 Mayıs 2018 tarih ve 30432 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunan 7143 sayılı Yasa' dan yararlanacakların, başvuruları neticesinde Kanun hükümlerine göre hesaplanacak olan ödemeleri gereken tutarlar peşin veya taksitler halinde ödenebilecektir.

Kanun koyucu bu noktada taksitlerin nasıl belirleneceği ve hesaplamaların nasıl yapılacağına ilişkin olarak gerekli açıklamaları yaptıktan sonra son bölümde şu ifadelere yer veriyor.

* Ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisinin süresinde ve tam ödenmesi koşuluyla, kalan taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti (peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksiti) izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla Kanun hükümlerinden yararlanılacaktır.

* İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.'

İşte bu noktada 7143 sayılı Yasa, kendi çıkış amacı ile ters düşüyor gibi durmuyor mu?

Yasa' nın çıkış amaçlarının başında iş insanlarının yani vergi ve SGK mükelleflerinin ödeme güçlüğüne düşmeleri nedeniyle tahakkuk eden vergi ve SGK yükümlülüklerini yerine getiremedikleri için kolaylık sağlamak gelmiyor mu?

Yasa' dan yararlanmak üzere başvuruda bulunmuş olan bir çok mükellef nakit sıkıntılarını gideremedikleri için ilk taksitlerini aksatmış bulunuyor. Bu durumda olanların çok önemli bir bölümü kendilerinden gecikme faizi alınarak ikinci taksitle birlikte ilk taksitlerini de ödeyerek Yasa' dan yararlanmaya devam edebilmeyi arzulamaktadır.

Bu anlamda 'Muhasebe Bilenler Topluluğu' tarafından kampanya başlatılmış ve bir düzenleme yapılmak suretiyle;

' Gecikmiş olan taksitlerin, ödenmesi gereken gün ile fiili ödeme günü arasındaki gecikme zammının da eklenmesi suretiyle tahsilatının yapılarak Hazineye intikalinin sağlanması ve daha önce 6736 ve diğer af kanunlarında olduğu gibi 7143 sayılı kanundaki haklardan faydalanmasına devam edilmesi için gereğinin yapılması ' şeklinde talep dile getirilmiş bulunmaktadır.

Bize göre de talep makul ve yerinde bir taleptir ve sonuç itibarıyla Hazine' nin bir kaybı söz konusu olmayacağı gibi ilk taksit ödemesini kaçırmış olan mükelleflerin de yasadan yararlanabilmeleri sağlanmış olacaktır.

İyi haftalar diliyorum..