Bu yazıda 1914 yılına kadar dünyada birçok savaş olmasına rağmen bunların hiçbirine Dünya Savaşı denmemesinin, 1914-1918 yılları arasında devam eden savaşa Dünya Savaşı denmesinin nedenlerine bir bakalım istedim. Bundan önce yapılan ve daha uzun süren 30 yıl savaşları, daha çok devletin iştirak ettiği Napolyon Savaşları Dünya Savaşı adı almamıştır. 1914-1918 Yılları arsında devam eden ve bir tarafta İngiltere-Rusya-Fransa, karşı blokta Almanya-Avusturya-Osmanlı'nın bulunduğu savaşın Dünya Savaşı adını almasını şu şekilde sıralayabiliriz:

1.Savaşın Topyekûn Savaşa dönüşmesi: Bu zamana kadar yapılan savaşlar sınırlı bir bölgede yapılır; ülkelerin şehirleri, kasabaları, köyleri, fabrikaları hatta buralarda yaşayan insanları bundan etkilenmezlerdi. Savaş genelde tek boyutlu ya karada ya da deniz üstünde yapılırdı. Bu savaşta zeplin (balon) ve uçakların kullanılması ile hava boyutu, denizaltıların kullanılması ile de üçüncü boyut eklenmiş oldu. Bu da ülkelerin topyekûn tüm kaynaklarının savaştan etkilenmesine ve ''Topyekûn Savaş'' kavramının ortaya çıkmasına neden oldu.

2.Yeni Silahların Kullanılması: İlk olarak uçaklar etkili olarak bu savaşta kullanılmıştır. Bugüne kadar savaşın etkisinden uzak kalan İngiltere de artık doğrudan etkilenir olmuştur. İlk olarak Almanlar tarafından İngiltere ve Fransa'nın deniz ablukasını kırmak maksadıyla denizaltılar etkin olarak kullanılmıştır. Bunların hedef ayırt etmeksizin yaptığı taarruzlar, ABD'ye de zarar verince ABD savaşa iştirak etmiş harbin gidişatı Almanya ve müttefikleri aleyhine değişmiştir. Yine kara savaşlarında komutanların karar ve en etkili silahı olan ''tank'' ilk olarak kullanılmıştır.

3.Kimyasal Silah Kullanılması: Tarihte ilk olarak zehirli ve boğucu gazlar bu savaşta kullanılmıştır. Yine bunlardan korunmak için gaz maskelerinin kullanılmasını da bu savaşta görüyoruz. Çanakkale Muharebeleri esnasında bize karşı da zehirli gaz kullanıldığı kaynaklarda yer almaktadır.

4.Yeni Stratejiler: Bu tarihe kadar savaşta başarı; genelde süvari (atlı birlik), topçu ve piyade birliklerinin taarruzi olarak etkin kullanılmasına bağlı idi. Savunmada önde iki metrelik dikenli tel engeli arkasında piyadenin mevzilendiği insan boyuna yakın hendek ve bunları koruyan korunaklı mevzilerdeki makineli tüfekler savunan kuvvetlere üstünlük sağlamıştır.

Savaş cephedeki asker için kendisine verilen vazifeyi başarmak ve ölüm kalım meselesidir. Bir milletin savaşa maddi manevi tüm varlığı ile katılması savaşın ''Topyekûn'' niteliği kazanmasını sağlar. Yukarıda sıralanan nedenlerle I.Dünya Savaşı o zamana kadar yapılan tüm savaşlardan farklıdır. Savaş alanına o güne kadar görülmemiş yenilikler getirmiş ve bunun etkileri de çok yıkıcı olmuştur. Savaşta 10 milyon Avrupalı ölmüş, 20 milyon insan yaralanarak sakat kalmıştır.