25 Kasım; " Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Dayanışma günü" idi.

Kadına yönelik şiddet. İnsanlık tarihi ile yaşıttır. Özellikle erkek egemen toplumlarda ne yazık ki yadırganmayan da bir kültürdür. Kadına uygulanan şiddete karşı mücadele ve dayanışma bilinci 1960 yılından sonra gelişmeye başlamış, ancak örgütlenmesi ve etkin hale getirilmesi bu gün bile yeterince benimsenip yaygınlaştırılamamıştır.

25 Kasım 1960; Dominik Cumhuriyeti'nde Trojillo diktatörlüğüne karşı çıkan bir hareketin üyesi olan Mirabel kardeşlerin, cezaevindeki eşlerini ziyaret ettikten sonra tecavüz edilerek öldürüldüğü gündür. Bu olayın ardından 25 Kasım; 1981 yılında Dominik'te toplanan Latin Amerika Kadın Kurultayında, "uluslararası kadın dayanışma günü",

1985 yılında ise Birleşmiş Milletler kararıyla tüm dünyada "Kadına Yönelik Şiddete Hayır Günü" olarak kabul edilmiştir.

25 Kasım 2018 günü gittiğim, Samsun'da ki Bir alışveriş merkezinde "BU UTANCA DUR DEYİN" temalı bir fotoğraf sergisi gördüm. Sergi tam AVM nin girişinde yay şeklinde yer alan dar bir alanda açılmıştı. AVM ye gelen herkesin önünü kesen bir yerdeydi ve "beni görmeden hatta beni gezmeden geçme" der gibi dikkat çekiyordu. Ben de bu sergiyi gezdim.

Sergiyi açan KİKAP (Karadeniz İlleri Kadın Platformu)'tı.

KİKAP Samsun Ve ATAKUM Şubeleri her yıl bu etkinliği yapıyor. Amaçları; Bu özel günde farkındalık yaratarak, kadına karşı şiddete dikkat çekmek. Toplumda Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve dayanışma bilincini geliştirmek.

Bu yıl sergi için yaptıkları çalışmada, Samsun'da yaşayan farklı mesleklere sahip 34 ayrı kişinin eline kadına yönelik şiddeti kınayan, ayıplayan ve reddeden, 34 farklı sloganın yazılı olduğu pankartları verdiler ve fotoğraflarını çektiler. Bu fotoğraflarla, çok dikkat çekici, çok farklı ve herkeste iz bırakacak bu güzel sergiyi açtılar.

25-26-27- Kasım 2018 tarihlerinde açık tutulan bu sergiyi önce gezdim. Sonra 3 gün gözlemledim. Ve gördüm ki; Bu sergi, Çok büyük ilgi ve takdir topladı. Basının ve özellikle, kadınlarla çocukların ilgisi serginin farkındalığını ortaya koydu.

Serginin emektarlarına gelince.

Samsun KİKAP Yönetim Kurulu Başkanı, Belgin Kadıoğlu.

Atakum KİKAP Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Zeren ve Öğretmen arkadaşlarım , Ömer Faruk Sönmez ile Ahmet Karataş.

Hepsini ve emeği geçen herkesi kutluyorum.

Hepsine teşekkür ediyorum

Samsun da güzel işlerde yapılıyor.

Yapılmalı da...