Kasım ayı geçici dış ticaret verileri açıklandı. Kasım ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,49 artarak 15 milyar 532 milyon dolara yükseldi, Cumhuriyet tarihinin en yüksek Kasım ayı ihracatı gerçekleşmiş oldu. 12 Aylık ihracat yüzde 7,8 artışla 168 milyar 77 milyon dolar mertebelerine ulaştı. (Cumhuriyet tarihinde ulaşılan en yüksek yıllık ihracat tutarı)

Diğer taraftan ithalat tutarları kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,5 azalarak 16 milyar 136 milyon dolar seviyesine geriledi. 2017 Yılının Kasım ayında yüzde 69 olarak gerçekleşen ihracatın ithalatı karşılama oranı ise bu yılın kasım ayında yüzde 96,3 düzeyine yükseldi. Dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 90,5 azalarak 604 milyon dolar mertebelerine indi.

Dış ticaret rakamlarımızdaki olumlu gelişmelerin ardında; kurların yükselmesiyle rekabet gücü yükselen ürün ve hizmetlerimiz ile ihracata yoğunlaşan iş insanlarımızın eforları yatıyor. Yine ithalattaki azalmanın ana sebebi ise; yukarı yönlü kur hareketleri nedeniyle maliyeti artan ithal ürün ve hizmetlere olan iç talebin azalmasıdır.

Her iki gelişme de ülkemiz açısından olumlu birer gelişmedir.

Diğer yandan dışa bağımlı olduğumuz enerji alanında 85 dolar mertebelerine yükselen petrolün varil fiyatlarının (Brent) 60 dolar mertebelerine gerilemesi cari açık ve maliyetler açısından önemli bir durum.

FED'in ekonomi kulislerinde mola verebileceği söylemleri geçen hafta kurlarda iyimser bir havanın esmesine neden oldu. Ancak Ticaret Savaşları, resesyon endişeleri vs. birçok risk içeren gelişmeleri iyi okumak gerekiyor.

En yoğun dış ticaretimizin olduğu Avrupa Birliği Yunanistan, İtalya ve İspanya triosu ve Brexit sürecine yoğunlaşmaya çalışıyor. Nasıl bir 2019 geçirecek AB birlikte göreceğiz.

Günümüzde daralan iç talep karşısında finansal kaynaklara erişimin zorlaşması ve maliyet yüksekliği iş insanlarımızı zorluyor. Özellikle yurt içi odaklı çalışan firmalarda ısınma devam ediyor!...

Sağlıcakla