Benim iki mesleğim var. Hem de içe içe yumak olmuş. Mimarlık ve kent planlama.

Gülsan sorununda ise kamu görevlisi olarak yetki kullandım, Netice de Samsun'a ve esnafa çok faydalı işler yapamadığımı da anladım. Bu alanda Samsun Belediyesi adına işyeri yapı kooperatifini örgütlerken doğru yapmıştım. Hem Samsun ve hem de esnaf için..

Görevim esnasında ''dondurulmuş küçük sanayi alanı '' plan kararı verilmesinde de doğru karar vermiştik. Plana not konularak '' ilerde bu alan ticarete dönüştürülsün '' hükmü de doğru idi. Ben nerden bileyim ki idareler sürekli olmayıp kesintilidir inanışı ortaya çıkacağını.. Ben nerden bileyim ki verdiğimiz kararların hükmü yoktur gibi yöneticiler ve maalesef henüz olgun hale gelmemiş plancıların çıkacağını.

Bilirsiniz ki haksızlık için '' yukarıda Allah var '' denir.. Bir de ''Adalet Mülkün temelidir '' diye bir veciz sözümüz da vardır. Yüce Allahın işine karışamam. Ama adalete durumu taşımak ve izah etmek görevimi de yaptım. İmar planlarına karşı açılan davaların çoğunun gerekçesini ben yazdım.

Avukatlara, esnaf adına yardımcı oldum. Sonuç olarak kesinleşen mahkeme kararları ile mülkün temeli adalet burada vatandaşın mülkünü de korudu.

Ama Samsun halen kayıpta. Esas gayem, Samsun'a, Gülsan ve Çevresi Bölgesel İş Alanı binaların kazandırmak. Bunun yanında belediyenin düşündüğü kültür tesisine de imkan tanımak.

Elbette bu işler niyetle olmaz. Somut varlıklara ihtiyaç vardır. Bina için ilk somut varlık arazıdır.

Peki, mülkiyet dokusuna bir bakayım:

Gülsan bürüt alanı 293.000 m2 tır ( harita mühendisliği hassasiyetinde değildir)

Mevcut yolların alanı: 88.000 m2 tır ( Gülsan esnafı terk etmiştir. Ayrıca çevre yolunun Gülsan hizasına rastlayan kısmını da esnafın paraları ile kamulaştırılan alandır. Böylece toplamda 1982 yılında yüzde kırk terkin yapılmıştır )

Cami dahil mülkiyet sahibi olan parseller toplam: 205.000 m2 tır.(Yani kamulaştırılmasına teşebbüs edilen miktardır )

Yapılı parsellerin toplam yapı alanları: 300.000 m2 tır ( Normalde 1981 planında site dükkanları iki katlı gibi galeri katlıdır. Bazı tip prefabrik projeye uymayan parsellerde itikatlı BAK dükkan yapılmıştır. Bazı binalar yıkılarak parsellerinde fazla katlı BAK iş merkezleri yapılmıştır. Sonuçta kamulaştırma teşebbüsüne muhatap olacak bina inşaat alanları 300.00 m2dır )

Emsal değerler ile eski bir emlak değerlendirme bilirkişisi olarak Gülsanın rayiç değeri

Parsellerin toplam rayiç değeri: 900.000.000 TL

Yapı enkaz değeri: 150.000.000 TL ( kamulaştırmalarda mevcut binaların yıpranma paylı maliyet değeri hesaplandığı için enkaz tabiri kullanılmaktadır )

Kamulaştırma bedelleri bakımından en iyimser tahminle 1.200.000.000 TL

( Bir milyar iki yüz milyon ) gibi bir sonuçla karşılaşılacaktır. Teşebbüse geçilmeden önce akılcı hesaplar her yönüyle yapılmalıydı. Ama iş işten geçmemiştir. Yeni bir anlayış var olduğunu görmekteyim.