CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener arasında önceki gün varılan mutabakattan sonra saflar daha da netleşti. Bir tarafta hemen hemen tüm büyükşehirleri kapsayacak 'Cumhur İttifakı' diğer tarafta ise daha dar bir alanda uygulanacak olan 'Millet İttifak.'

Bu ittifakların Samsun'a yansıması nasıl olacak? Samsun siyaseti, medyası ve kamuoyu için sorulması ve yanıtlanması gereken soru da bu.

İyi Parti-CHP işbirliğinde/ittifakında pek sorun gözükmüyor. Yılların partisi CHP 31 Mart 2019 için sadece Atakum'da iddialı görülüyor. Gerçi kendileri Yakakent'te de iddialı olduklarını söylüyorlar ama AK Partililer bu iddiayı pek ciddiye almıyorlar. Ama At kum'da tedirginler. Görünen o ki Büyükşehir belediye başkanlığını İyi Parti'ye bırakan Cumhuriyet Halk Partisi Atakum 'a asılacaktır. Ve muhtemelen de alacaktır.

Asıl sorun büyükşehirde olmasa da birden fazla ilçede iddialı olan, en azından iddiasını dillendiren Milliyetçi Hareket Partisi ile büyükşehir ve on altı ilçeye hakim Adalet ve Kalkınma Partisi arasında yaşanacak gibi görünüyor. Bir taraf geçmişte yönettiği ilçelerin başkanlıklarını isterken diğer taraf 'herkes son seçimde aldığı ile yetinsin' diyecek midir, diyebilecek midir? Tartışmanın/çekişmenin özünü de bu soru ve bu soruya verilecek cevap oluşturacaktır.

AK Parti İl Başkanı Avukat Hakan Karaduman, Haberaks TV'de katıldığı 'Seçim 2019' haber programında bu görüşü açıkça dillendirdi. 'Biz her ilçede daha iddialıyız' dedi. Çekindiği iki ilçe var; birisi İlkadım diğeri de Atakum. Hakan Karaduman'a göre diğer hiçbir ilçede en ufak bir tereddütleri yok. Dolayısıyla da o ilçeler pazarlığa kapalı! Veya öyle görünüyor.

MHP İl Başkanı Taner Tekin de 'tüm ilçelerde ama özellikle de geçmişte yönettiğimiz belediyelerde iddialıyız' derken adlarını açıkça zikretmese de dinleyenlerin aklına Canik, İlkadım, Çarşamba, Ayvacık, Bafra, Alaçam, Kavak, Havza ve Ladik geliyor.

Kente bakışları ve geçmişi okuyuşları bu kadar farklı iki partinin pazarlığı herhalde oldukça çetin geçecektir. Bakalım; el mi yaman bey mi yaman? Bekleyecek ve göreceğiz.