Günümüzde birçok mekanik donanım; içerisinde bulunan yazılımlar ile akıllanıyor, dijital bir dönüşüm geçiriyor. İlk başta otomotiv sektöründe başlayan bu dijital dönüşüm hemen hemen tüm sektörlere yayılmış durumda.

Başlangıçta hayatımızı kolaylaştıran, verimliliği artıran bu dönüşüm süreç içerisinde kişisel hayat mahremiyeti tartışmalarını da beraberinde getirdi. Bu tartışmanın uzun süreceği konusundaki söylemlere katılmamak mümkün değil. Zira bu dijital dönüşümle birlikte robotik bir hayat tarzına evrildiğimizi söyleyebiliriz.

Dijital dönüşümün devam eden sürecinde yapay zekalar yerini bir bir almaya başladı.

Yapay zeka, makinelerin karmaşık problemlere insanlar gibi çözümler üretmesini sağlaması konusuyla ilgilenen bir bilim dalıdır. Öğrenebilen, kıyaslayabilen, alternatif çözümler oluşturabilen bu yazılımların yakın bir zamanda operasyonel ve karar süreçlerinde insanların yerini almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Yakın zamanda bir Japon firmanın piyasaya yeni süreceği otomobilin tanıtım filmini yapay zeka yazdı, sağlık sektöründe teşhis süreçlerinde yerini almaya başladı, hukuk, mühendislik, finans, eğitim derken yapay zeka her alana girmiş durumda.

Baş döndüren bu gelişim sürecinde ülkelerde kendi strateji ve yol haritalarını hazırlıyor. Kanada, Çin, Danimarka, AB Komisyonu, Finlandiya, Fransa, Hindistan, İtalya, Japonya, Meksika, Nordik-Baltık Bölgesi, Singapur, Güney Kore, İsveç, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Birleşik Krallık, yapay zekanın kullanımını ve gelişimini teşvik etmek için ulusal stratejilerini yayımladılar. Her bir strateji; birbirinden farklı olmakla beraber bilimsel araştırma, yetenek geliştirme, beceri ve eğitim, kamu ve özel sektörün yapay zekayı benimsemesi, etik ve katılım, standartlar ve düzenlemeler, veri ve dijital altyapı gibi yapay zeka politikasının farklı yönlerine odaklanmış durumda. Henüz bir yapay zeka -stratejisi bulunmayan Avustralya 2018-2019 bütçesine 29,9 milyon dolar koyarak yapay zeka konusunda çalışmalarına başlamış bulunuyor.

Yapay Zeka Teknolojileri konusunda alınan patentler bazında bir analiz yaptığımızda; Çin, yapay zekadaki yükselişine hızla devam ediyor. Çin, yapay zeka ve araştırmalarındaki girişimleriyle bilgi çağında da öncü ülkelerden biri olmayı net hedefliyor. Çin, yeni patent başvuruları ve lisans sıralamasında ABD'yi geçmeyi başardı. ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Almanya, Japonya, İsrail, Fransa, İspanya ve İsviçre yapay zeka teknolojilerine yoğunlaşmış durumda.

Sanayi Devrimini ıskalayan ülkemizin dijital dönüşüm sürecini yakalayarak arayı kapatabilmesi için biran önce bu süreçle ilgili stratejik planını oluşturması ve uygulamaya geçmesi gerekiyor.

Sağlıcakla,

Kadir GÜRKAN