Önceki hafta kendimi resmen tiyatroya adadım. Hafta içinde farklı yönleriyle değerli üç oyun izleme fırsatı buldum. Üçü de bizim, Samsun'un yerel topluluklarının oyunlarıydı ve üçü de çok keyifliydi.

Tiyatro üzerine ahkam kesmek haddim değil. Neticede ben çoğunlukla sinema üzerine yazan biriyim. Tiyatroyla seyirci konumunun dışında tek ilgim, üniversite yıllarında Eskişehir Tiyatora Kumpanyası'nın oyuncularından Süleyman Atanısev'in bize verdiği o unutulmaz dram eğitimiydi. Atanısev sonradan ünlü bir tiyatro oyuncusu ve yönetmeni oldu, sinemada, dizilerde oynadı.

Neticede ben oyuncu olmadım, ama bir oyun sahnelemenin ne emeklere mal olduğunu bilen biriyim. Bu nedenle bu gruplara, onların oyunlarına sahip çıkılmalı, özellikle çocuklarımıza ve gençlerimize tiyatro kültürü aşılanmalı diyorum. Bu bir temenni olsa da gittiğim üç oyunda bu durumun fazlasıyla aşılmış olduğunu gördüm. Salonlar dolu ve seyirci şevkliydi. Samsun tiyatroları için sevindirici bir gelişme bu.

İlk oyun, Cumhur Kocaoğlu Tiyatrosu'nun sergilediği, Reşat Nuri Güntekin'in Hülleci'siydi. Oyuncuların çoğu profesyonel olmamakla birlikte (bunlar Haber Radyo programcılarıydı) yine de sırıtmayan, gayretli oyunları sayesinde tempo düşmüyordu. Düşevi'nin Bimarhanesi'nden beri oyununu beğendiğim Eray Özdal başta, eğlenceli bir kadro oluşturulmuştu. Düşevi Oyuncuları'nın sergilediği tek kişilik oyun Bir Kadın Uyanıyor, Ferda Kaynar'ın muhteşem performansıyla akıp gidiyordu. Sevilay Saral'ın yazdığı oyun, öykü olarak Çarşamba'da geçmesiyle de Samsun seyircisini yakalıyordu. İzlediğim son oyun olan Kahvede Şenlik Var, Hayal Atölyesi'nce sergileniyordu. Yıllar önce sanırım Oda Tiyatrosu'ndan ayrı bir yorumunu görmüştüm oyunun. Sabahattin Kudret Aksal'ın eseri burada da aksamıyor, az dekoruna rağmen oyuncuların uyumu sayesinde ilgiyi ayakta tutmayı başarıyordu.

Bir Kadın Uyanıyor'u Büyükşehir'in Atakum Sanat Merkezi'nde, diğer iki oyunu ise Lovelet'in tiyatro salonunda gördüm. İki salon da konforluydu.

*

Samsun Sinema Topluluğu olarak 56lar'daki Siyah Beyaz Cafe'de her Çarşamba yaptığımız film gösterimlerinin bu haftaki programı, Marleen Gorris'in yönettiği, Antonia'nın Yazgısı filmi 26 Aralık Çarşamba akşamı, 19.30'da. Filmden sonra söyleşi var.

Sevgiyle, sanatla kalın…