Yazının başlığını görünce acaba nedir bu NBBS diye kendi kendinize sormuş olabilirsiniz. O zaman sırasıyla açıklayayım.

Niyet: Aslında bir işi yapıp yapmamak konusunda en temel parametrelerden birisidir. Bir şeyi gerçekten yapıp yapmamak durumudur. Mış gibi yapıyor olmamaktır.

Bilgi: Bir işi yapabilmek için gerekli olan bilgi ve donanıma sahip olmama durumudur. Örneğin kalite ile ilgili bir durum söz konusu olduğunda kalite ilgili bilgi seviyenizin o işi yapmaya muktedir olması anlamına gelir.

Beceri: Biz beceri denilince aslında anladığımız şey 3 alt unsurdan oluşur;

  1. Teknik beceri: Daha çok alt düzey çalışanların sahip olması gereken özelliklerdir. Örneğin ustabaşının özellikleri tam da bu özelliğin en tipik özelliklerini yansıtmaktadır. Teknik beceri her kademede olması gereken ama dereceleri farklı olan bir beceridir. Orta düzey ve üst düzey yöneticilerin de mutlaka teknik beceriye sahip olması gerekir ancak ustabaşına göre daha azdır.
  2. İletişim becerisi: Şirketin alt düzey çalışanlarından başlayarak tüm kademedeki yöneticilerin sahip olması gereken beceri türüdür. İletişim becerisi denilince akla sözel iletişim gelmekle birlikte sözel olmayan iletişim ve şirket içi resmi iletişim şekillerini, herhangi bir toplantıya katılım sağladıktan sonra dönüşte bilgi paylaşma becerisi de bu kapsamda değerlendirilmelidir.
  3. Kavramsal beceri: Strateji taktik ve politikaların belirlendiği beceri türüdür. Bu beceri türünün işletmenin en üst düzeyinde en fazla olması beklenir. Ustabaşı olarak çalışan bir kişi de elbette şirketin stratejilerinin belirlenmesine katkıda bulunmaktadır. Ancak kendisinden beklenen üretim bandında veya sunulan hizmetin ifa edilmesinde sorumluluklarının gereğini yerine getirmesidir.

Sorumluluk: Türkiye'de yetki ve sorumluluk açısından şikayetlerin en yoğun olduğu noktalardan birisidir. Yetki veriyorlar ama sorumlu değiliz şeklinde kısa şekilde ifade edilebilecek olan yetki sorumluluk dengesi ile ifade edilmektedir. Yani bir kişinin yaptığı işin karşılığında sorumlu olması halidir.

Bu özelliklerden herhangi birisinin eksik olması durumunda takdir edersiniz ki yapılacak olan iş yarım oluyor. Bir öğretmeni düşünelim. Zaten bu çocuklar adam olma düşüncesi ile işe gidiyor ise o alanda ne kadar bilgi sahibi olursa olsun yapılan iş kadük kalır. Benzer şekilde trafikte herhangi bir şekilde şerit değiştireceğimiz zaman sinyal vermek diğer insanlara karşı sorumluluğumuzdur.

Bu noktada Doğan Cüceloğlu'nun mış gibi yaşamlar adlı kitabını okumanızı size tavsiye ederim. İçinde kendinizden ve etrafınızdan oldukça fazla örnek bulacağınızı söyleyebilirim.