Geçtiğimiz Pazar, Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'ydü. Şiddet, her toplumda, her dönemde vardı belki, ama bugün ülkemizde, dikkat çekici oranda ve boyutta yaşanıyor şiddet. Şiddeti salt fiziksel olanla sınırlandırmamalı; onun psikolojik, ekonomik, cinsel, sözel gibi pek çok değişik türü var.

Şiddet vakalarının çoğunda şiddeti uygulayanın, şiddete uğrayanın yakın çevresinden olduğu görülüyor. Kadına yönelik şiddet, diğer şiddet uygulamaları gibi, genelde temelini eğitimsizlikten alıyor görünse de onu tetikleyen pek çok başka faktör de var. Bir üniversite öğretim görevlisinin eşine şiddet uyguladığını, hatta öldürdüğünü hatırlar gibiyim. Neticede ülkede oluşmuş gerginlik ortamı, insanları delirtmek için birebir.

Gün geçmiyor ki haberlerde bir şiddet hikayesine rastlamayalım. Bu olaylara özel, saatler süren televizyon programları yapılmaya başlandı ve inanılmaz reyting alıyor. Aslında bu tür haberlerin bu sıklıkta verilmesi de bir nevi bu tür davranışların reklamı haline geliyor bir süre sonra ve buna çok az da olsa eğilimi olan insanlarda tetikleyici vazifesi görüyor. Çocuklarını öldüren anneler, sevgilisini, sınıf arkadaşını bıçaklayan gençler, köpeğini arabasının arkasına bağlayıp sürükleyen adamlar, futbol maçlarında çıkan olaylar sonucu gerçekleşen ölümler, sağlık çalışanlarını darp etmeler (hatta hatırlayın, Samsun'da öldürülen iki doktor var), sokak kavgaları, infazlar… Bitmez!

Bunun çaresini, geri dönüşün olup olmayacağını inanın ben de bilmiyorum. Ama bu durumun kökeninin ailede başladığını çok iyi biliyorum. Bir erk mücadelesi içinde büyüyen çocuk, hayatla baş etmenin tek yolunun bu olduğunu sanıyor sonunda. Memati'leri Polat Alemdar'ları bu yüzden çabucak benimsiyor, rol model alıyor kendine…

*

Samsun Sinema Topluluğu olarak 56lar'daki Siyah Beyaz Cafe'de her Çarşamba yaptığımız film gösterimlerinin bu haftaki programı, John Carpenter imzalı, 1988 tarihli They Live! 5 Aralık Çarşamba akşamı, 19.30'da. Yine geçtiğimiz Perşembe, 29 Kasım'da, Atakum'daki Atatürk Kültür Vakfı'nda, Tornatore'nin Cennet Sineması adlı filmini gösterdik. İleride bu gibi başka kurumlara da misafir olacak ve onlarla da alternatif film izleme deneyimi yaşatacağız.

Sevgiyle, sanatla kalın…