Samsun; bu ülkenin kurtuluş ve kuruluş şehridir.

Samsun; Kurtuluş Savaşımızın önderi ve Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk'ün , "benim gerçek doğum tarihim; 19 Mayıs 1919 dur" diyerek adres gösterdiği yerdir.

Ve şimdi yıl, 2019. 19 Mayıs 1919'un 100. yılı. Samsun ve 19 Mayıs 1919 özdeşse eğer: 2019, Türkiye için, Türkiye Cumhuriyeti Devleti için "Samsun Yılı" olmalıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Devletini yönetenlere önerimdir. İktidara, muhalefete, TBMM'de yer alan veya dışında olan tüm siyasi partilere, demokratik kitle örgütlerine, meslek odalarına ve bunların yöneticilerine çağrımdır.

2019 yılı "Samsun Yılı" olsun. Bunun olması için, ilk görev Samsunluların. Samsun'un 9 Milletvekili, bu öneriyi TBMM'ne taşımalı önce. Örneğin, Samsun'u teşvikte öncelikli iller kategorisine sokacak çalışmaları yapmalılar. Hükümetten yeni yatırımlar, yeni teşvikler istemeliler.

Sonra, Samsun Valisi ve Samsun'un 18 Belediye Başkanı; 100. yıl kutlamalarını programlarına almalı, yapacakları tanıtım, davet ve etkinliklerle, Türkiye'den ve Dünya'dan on binlerce insanın Samsun'a gelmesine, kutlamalara katılmasına öncülük etmeliler.

Samsun ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları, TMMOB ve diğer meslek odaları, tüm resmi kurumların il, ilçe müdürlükleri bu çalışmalara katılmalı

19 Mayıs 1919'un 100. yılı adına: Tarımda (Bafra ve Çarşamba ovalarında) sanayide, turizmde, eğitimde, sağlıkta, çevrenin korunmasında, ulaşımda ve sosyal yaşam alanında yeni yatırımların projelerini hazırlamalılar. Finansman kaynaklarını yaratacak AR- GE çalışmalarını hemen başlatmalılar.

Örneğin: Hızlı tren ve Doğu Karadeniz'e uzanan bir tren yolunun yapılması. Tarıma yönelik sanayinin kurulmaya başlanması, Kızılırmak Deltasının, UNESCO "Doğal Kültür Mirası" listesine alınması çalışmalarının sonuçlandırılması. Samsun'da kurulan ikinci Devlet Üniversitesinin adının "100.Yıl Samsun Üniversitesi" olarak değiştirilmesi, 100. yılı unutturmayacak, yeni parkların, spor tesislerinin inşa edilmesi, kültür ve sanat faaliyetlerinin yaygınlaştırılması, tanıtılması. İstihdamı artıracak çalışmaların yapılması, emniyetli ve huzurlu bir Samsun kentinin, yaratılması... Daha yığınla proje üretilebilir. Onlarca, hatta yüzlerce öneri sunulabilir.

Bu işin siyaseti yok. Bu işin yerlisi, yabancısı, öz Samsunlusu, çakma Samsunlusu falanı, filanı, aması, fakatı yok. Bu iş Samsun'da yaşayan herkesin ortak çalışmasıyla başarılabilir. Başarılır… Haydi, Samsun sevdalıları, Samsun'u yönetenler, temsil edenler, gençler, kadınlar; bir araya gelin. "2019 Samsun yılı" ekseninde örgütlenin, çalışmalara başlayın, baskı grupları oluşturun, Samsun'a ve 19 Mayıs 1919'un 100. yıl mirasına sahip çıkarak görevinizi yapın.

Samsun; 100. yılı fırsata çevirebilse -ki çevirebilir- makus talihini de yener.

Evet, 2019: "SAMSUN YILI " olsun.

[email protected].