Biz köşe yazarlarının açmazıdır... Aklınızda yazmak istediğiniz konular vardır, ama okuyucunun gündemi başkadır. Gündemin dışında yazmaya kalktığınızda medya dünyasının tabiriyle ratingleriniz düşer.

Haliyle klavyenin başına geçince, okuyucunun gönül telini titretecek mevzulara girmek zorunda hissediyorsunuz kendinizi...

Malum, bugünlere milletin gündemi "seçim ve geçim..." Lakin bu konuya cepheden girdiğinizde zaten gergin olan atmosferi daha da bozmaktan başka bir işe yaramıyor. Hem hazır "gönül teli" demişken, kaotik siyasi havayı gevşetmek niyazıyla musikiden dem vurmaya ne dersiniz?

Sizce siyaset dünyasında kim, hangi şarkı sözlerini terennüm ediyordur? Hadi kulak kabartalım:

***

İttifak görüşmelerinde partisinin hukukunu savunmak isterken kırmızı kart görenler: Hangi partiden olurlarsa olsunlar, ortak noktaları söyledikleri şarkı! Hep birlikte Orhan Baba'nın nağmeleriyle isyan ediyorlar...

"Yazıklar olsun, yazıklar olsun... Kaderin böylesine yazıklar olsun. / Her yer karanlık, nerde insanlık? Kula kulluk edene yazıklar olsun!"

***

Aday belirlemek için düşünen liderler: Her bir seçim bölgesinden çok sayıda istekli arasından aday belirlemeye çalışan muktedirler, tercih yaparken Emel Sayın'ın söylediği şarkıyı mırıldanıyorlar tabii...

"Onda bunda şundadır, şunda bunda ondadır... Mavi boncuk kimdeyse, benim gönlüm ondadır."

***

Aday adayları: Binlerce belediye başkanı adayı bugünlerde Ankara'dan haber bekliyor. Hepsi liderlere övgüler yağdırıyor ve başkentten gelecek müjdeyi bekliyor. Tabii dillerinde de Yesari Asım Ersoy'un o meşhur şarkısı...

"Yar yolunu kolladım, ipek mendil yolladım. / Ona çiçek yolladım, akasyalar açarken..."

***

Adaylığı açıklananlar: Keyiflerine diyecek olmayan azınlık... Neşeleri yerinde... Melih Cevdet Anday'ın sözlerini yazdığı, Onno Tunç'un bestelediği, minik serçe Sezen Aksu'nun söylediği o şarkıyla coşuyorlar!

"Lüküs kamarada kimler oturur? Şinanayda yavrum şinanay... Şinanay da yavrum hopa şinanay!"

***

Aday olamayanlar: Büyük hayal ve beklentilerle yola çıkan aday adayları içinde bir çoğunu bekleyen kader, isminin açıklanmaması, ne yazık ki! Onlar da liderlerine ve adaylıklarını engelleyenlere Halil Sezai'nin şarkısıyla isyan edecekler...

"İçim yanar, içim kanar da... İsyan! / Geriye bir avuç yalan... / Beni bu derde attın da, gittin ya! / Kafam hep duman!"

***

Beş sene önce yine aynı rakiple mücadele eden aday: Bazı yerlerde seneler geçer, partiler değişir, nüfus artar, şehirler kabuk değiştirir... Ama adaylar değişmez! Her beş yılda bir aynı adamla bilek güreşi yapan siyasetçinin şarkısı, yine Sezen Aksu'dan gelir.

"Yanarım, yanarım. / Tutuşur yanarım. / Kavurur ateşim, seni de beni de./ Belalım!"

***

Koltuğu kaptıran başkanlar: Makama alışmak kolay, koltuktan kalkmak zordur. Bazen lider size yanlış yapar, bazen de seçmen sizi tercih etmez. Biçare, Kargo'nun söylediği o şarkıyı hatırlarsınız...

"Bir hazin maceradır, onu aldılar elden. / Başkasına yar oldu. Eller bahtiyar oldu. / Gönlüm hep baştan başa viran bir diyar oldu."

***

Kırgın seçmenler: Geçen dönem oy verdikten sonra seçtiği başkandan umduğunu bulamayan vatandaşlar, Müslüm Baba'dan terennüm ediyor. Dikkat,ellerinde jilet var, nereye atacakları belli olmaz!

"Hor görülenlerin Tanrım, isyanıdır bu. / Sevip sevilmeyenlerin isyanıdır bu. / Düzensiz dünyanın günahıdır bu. / Yakarsa dünyayı garipler yakar. "

***

Göndermeye kararlı seçmenler: Belediye reisini değiştirmeye and içmiş seçmenler var ya hani... Onlar da Barış Manço'nun şarkısını söylüyor.

"Korkunun ecele faydası yok. / Bu koşuşma niye? / Abbas yolcu, soran yok. /Yolculuk nereye? / Kim kaldı geriye?"

***

Partizan seçmen: Lideri, odunu aday gösterse oy vermekte hiç tereddüt etmeyecek seçmenlerin ve teşkilat mensubu olup da gözü kendi adayı dışında kimseyi görmeyenlerin şarkısı var, bir de!

"Bülbülleri susturup dinlerdim. / Tatlı sözlerin var ya... / Senden başka, senden başka... / Gözüm görmez hiç kimseyi. / Senden başka, senden başka... / Yapamam senden başkasıyla!"

***

Kararsız seçmenin peşindeki aday: Seçimin kaderini partili fanatikler değil kararsız vatandaşlar belirler. Onların oylarını almak zordur. Mecburen Aşık Masuni Şerif'in türküsünü söylersiniz.

"İşte başım, lüzum yok yemine / Ben mi deli, sen mi zalim, kararsız!"

***

Partisiyle aday arasında kalan seçmen: Körü körüne her seçimde aynı partiye oy verdiği halde bu defa beğenmediği birisi partisinden aday gösterilen seçmenin kararsızlığına gelsin sıradaki şarkı...

"Seninle başım dertte, ne yapsam bilemiyorum. / Kalbimden bir parçasın, söküp atamıyorum."

***

Yalan dolana karnı tok seçmen: Siyaset yalansız olmaz derler ama seçmen de uyanık... Öyle kolayca inanmaz yalancılara... Ve işte o meşhur Rumeli türküsünü söyler...

"At martiniyi de bre Hasan, dağlar inlesin."