100 gündür Ankara'dayım; sevgili okurlara rapor vereyim. Not vermek sizlerden, sevgili genel yayın yayın yönetmenimiz ne not verir, bilemem. Okurlar benim için iyi şeyler yazarsa yönetmenden iyi not almak kolaylaşır.

Neden Ankara'dasın diyen dostlara ''torun bakıyorum ''derim. Ama siz inanmayın. Torunlar bakılıyor, ama ben değil. Babaanne zahmet çekiyor. Benim görevim ise sevmek. Bazen gezdirmek.

Ben hayatımı planlamadan bir gün yaşarsam bir boşluk hissederim. Her gün kaç iş göreceğime bir numara veririm. Hallettikçe bir çentik atarım.

Ankara bilgi ve belge temin etmek için çok iyi bir şehir.

Önce araştıracağım konuyu seçtim. Gerçi şimdi seçmedim. Yıllar önce 2005 yılında planladığım bir çalışma.

''Samsun-Ankara Milli Mücadele Yolu'' isimli bir çalışma. Sonunda çıkacak eser bir tarih kitabı olmamalı. Çünkü ben tarihçi değilim. Severim ama bilimsel tekniğini bilmem. Bu konuda neyi iyi bilirim önce kendime sordum. Tarihi süreçlerde kentlerin geçirdiği değişim-gelişim diyagramlarını bilmeyen zaten kent plancılığını isabetli yapamaz.

Bir kentin geçmişini en isabetli, doğru bilgilerle belirleyerek, analiz safhasına büyük emek ve zaman harcayarak sentezi yapmak plancılığın metodudur. İşte meslek olarak bu yönüyle tarihi araştırmaları yapmak zorundayız.

Benim esas olan mimarlık mesleği mensubu olmam, bu defa da yapıların mekanlarını tasarlamak yetkisi veriyor. Mimaride değişim-gelişim çizgisini takip etmek zorundaydım. Zaten 44 yıllık meslek hayatımda öyle de yaptım.

Mesleğimden 11 yıl daha eski olan 55 yıldır fotoğrafçılık ve fotoğraf sanatı ile haşir neşir olmak var. Özellikle doğa fotoğrafçılığı ile başladım. Kuş fotoğrafçılığı ile devam ederken 300 kuş türünün fotoğraf tespitini yaptım. Bunlardan 2 tanesi ilk Samsun kayıtıdır.

Doğa, kültür, kent, tarihi eser fotoğrafçılığı beni gezmeye sevk etti. Gezmek konu olunca da coğrafya ile meşgul olmak gerekli oldu.

Samsun'da Samfad kısa ismi ile 2002 tarihinde Samsun Fotoğraf Sanatı Derneği kurucusu oldum. Gezileri planladım. İşte bu planlardan biri de '' ATA YOLU FOTORAF ÇALIŞMASI önerim idi. Kabul edildi ama başaramadık. Hatta bu konuda 2005 yılında Samsun Valisine bu öneriyi de götürdüm. Bu başarısızlık bende bir uhde bıraktı.

Hemen hemen aynı konuyu bağımsız çalışarak, parçalara bölerek faaliyetimi sürdürdüm. İlk kez 2010 yılında sayın valimiz Hüseyin Aksoy'un yakın ilgi ve desteği ile Samsun-Havza Ata Yolunun gerçek hattını tespit ederek, levhalar dikmek suretiyle bir çalışmayı başarmıştım.

Bu iş için tek kaynaktan yararlanmıştım. Uygulama yapınca gezdirdiğim insanlardan itirazlar, daha doğrusu sorular gelmeye başlamıştı. Hele işin başında '' Mustafa Kemal ve arkadaşları Hamidiye çeşmesinden su içmişti. Biz de içelim '' dedim. Seronomi yerine geldi. Ama sorular da peşine geldi. Tabii ki espri ile dolu olarak '' Embiya bey Mustafa Kemal sabah kahvaltısında ne yemişti ki 10 dakika sonra su içmek ihtiyacı hissetti, '' Ben meseleyi anlamıştım. Ama program yazılı olduğu için harfiyen uyguladım.

Sonra şöyle karar verdim. Bizzat kendim ana kaynakları inceleyeceğim. Başladım da, fakat bir sıkıntım vardı, eski Türkçeyi çok zor okuyabiliyorum.

Yazacağım eserin tür bakımından literatürde bir yeri olmalıydı. Mesleğim ve hobimle ilgili olmalıydı.

Buldum aslında ben tarihi coğrafya meraklısıydım. Harita, topoğrafya, kent, doğa bilgilerime, sahih olan Mustafa Kemal'in karargah ile yakın arkadaşlarının birinci elden anılarını incelersem bu iş olur.

Ankara'da Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi ( personelle şimdilik vedalaştım ..ben utanıyorum ama ağız alışkanlığı olacak herhalde hocam bekleriz diye uğurladılar ) , Cumhurbaşkanlığı Arşivi ( Osmanlı ve Cumhuriyet ) , Milli Kütüphane kaynakları yeterince bilgiyi sağladı.

Şimdi ise zor olan arşivler kaldı. Milli Savunma Bakanlığı ile Genel Kurmay Başkanlığı arşivleri.

İşte 100 gündür yukarıda isimlerini verdiğim kütüphane ve arşivlerde çalıştım. 1911-1921 arasında çizilmiş 1/200.000 ölçekli 135 paftanın fotoğraf kopyasını aldım. Yirmiye yakın hatırat yayının tamamının fotoğraf kaydını aldım.

Çalışmam şimdilik '' İlk Adım İki Şehir , Samsun ve Ankara '' olacak gibi. Diğeri ise uzun soluklu bir çalışma '' Milli Mücadeleye Karar Aşamasında ki En Uzun Yolun Tarihi Coğrafyası '' Bu çalışmanın birinci kısmı Samsun-_Amasya'dır. Zaten hazır gibi. Ama sevgili Osman Kara'nın ''mim'' koyduğu iki noktayı tam olarak aydınlatamadım. Bunun gibi Mustafa Kemal tüm yolda üç gecelemesi de var. Erzurum'a giderken, Erzincan boğazında geceleme. Erzurum'dan dönerken bir köyde geceleme ve Sivas'a dönerken Suşehri'ne gelemeden arazide veya evde geceleme.

Allah nasip ederse 4 Ocak 2019 Cuma günü Samsun'a geleceğim

Sevgili dostlar işte böyle bir rapor… Olurlarınıza sunulur. Saygılarımla