Haksızlık etmemek gerekir. Samsun birçok ile göre spor yatırımları bakımından zengin bir şehir…

İki spor bakanı çıkarmış şehre yapılan tesisler olağanüstü boyutta. Golf sahasından tutun, buz pistine, Türkiye'nin en büyük bowling salonundan 8 bin kişilik kapalı spor salonuna, 33 bin 919 kişilik stadyumuna kadar, yüzme havuzundan okçuluk salonuna, bir çok tesis kazandırıldı bu kente.
Yapılan yatırımlar önemli elbette. Peki içinde insan olmayan bu taş yapılar, içinde çocukların, gençlerin yer almadığı bu devasa tesisler ne anlam ifade eder. 33 bin 919 kişilik stadyum var, ama futbolcu yetiştirmek için saha yok.
Futbola olan ilgiyi görmezden gelerek bu alan dışındaki tüm branşlara yapılan tesisleri önemsiz görmek gibi bir düşüncemiz yok. Ama bir gerçek var; Dünya genelinde futbola ilgiye ilişkin bir araştırmada Türkiye, üçüncü sırada yer aldı. İngiltere merkezli spor araştırmaları şirketi Nielson Sports'un yayımladığı verilere göre, Türkiye futbola ilgi gösteren dünyadaki ilk üç ülkeden biri. Türk futboluna sayısız yıldızlar yetiştirmiş Samsunspor Kulübü, gelişen çağa uygun yeni tesisler yapmak istiyor. Bugün bir çok tesisin bulunduğu kentte, altyapıda oynayan gençler, halı sahalarda idman yapıyor. 'Spor Kenti Samsun' deniliyor fakat, sporun en çok ilgi gören dalı için yapılmış tek bir yatırım yok.
Dünyanın bir çok yerinde ve Türkiye'de stadyum etrafı gençlerin, amatör futbolcuların oynaması için sahalarla doluyken, Samsun'un 33 bin kişilik stadının etrafı komik durumda. Ne var bu stadın çevresinde; Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüs park alanı, akaryakıt istasyon… Akıl alır gibi değil… Şehirlerin marka olmasında takımların katkısını anlamamak… Birçok ülkenin ekonomisinin temelini oluşturan futbol, Barcelona, Liverpool gibi kentlerin marka olmasında önemli bir etkiye sahip. Şehrini futbolla büyütmek isteyen bir Samsunspor var. Hiçbir maddi destek istemeden sadece yer tahsisi talep ederek dev bir futbol kompleksi kurmayı isteyen bir camia. Sadece kendi altyapısı için değil, kentin amatör takımlarının da faydalanacağı, içinde 15-20 çim sahası olan futbolcu fabrikasını andıran bir tesis…
Ünlü filozof Konfüçyüs'ün 'Bir kişiye iyilik yapmak istiyorsan ona balık verme, balık tutmayı öğret' sözündeki gibi yıllarca balık verdikleri kulüp, balık tutmayı öğrenmek istiyor. Bunun örnekleri çok. Birçok büyükşehir belediyesi, şehirlerinin futbol takımlarına nasıl katkı sağlıyor şahidiz. En güzel örneği de Antalya. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Antalyaspor'a kazandığı tesis ortada. Gençleri spora teşvik etmek öncelikli hedefi olan bir Samsun hayali… Kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi? O zaman bir tuğla da siz koyun bu yapıya. Sizden imtiyaz, ayrıcalık istenmiyor. Sadece bir yer. Kirazlık mevkiindeki Büyükşehir Belediyesi'ne ait toprak dökme alanı içinde küçük bir yer. Sadece Samsunlu gençlerin, çocukların futbol oynayabileceği bir alan yapılacak. Nasıl olur demeyin; Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, sizin için güzel bir örnek…