"Başkaları için kendinizi unutursanız, o zaman sizi daima hatırlayacaklardır."
İnsan, mizacı ve karakteri itibariyle kendine benzer.Herkes farklı farklıdır. İnsanın kendini kabul ettirmesi için bir takım özelliklerinin olması gerekir. İnsanların birbirlerini etkilemesi manyetik alan yaratmakla mümkündür. İnsanın iz bırakması hiç de kolay değil. Kendini ortaya koyan, bir takım özellikleri olan insan etki yapar. Etki tepkiyi doğurur. Çevrenizde öyle insanlar görürsünüz ki her işte etkisi vardır. Hiç de üzerine vazife olmayan işleri yapar. "Bana ne, beni ilgilendirmez" demez. Sanki bütün işleri onun yapması gerekiyormuş gibi bir hareket içerisindedir. Toplum, böyle insanlar sayesinde büyür ve gelişir. Kalıcı eserlerin yapılmasına neden olur.
İnsan yaşamı sınırlıdır. Akreple yelkovan arasına sıkışmış bir hayat. Yaşamın kısa olduğunu bilmesine rağmen hiç ölmeyecekmiş gibi çalışan azimli insanlar sayesinde ilerleme ve kalkınma olur. Aramızdan ayrılalı yıllar olmasına rağmen toplum hafızasına yerleşmiş insanlar var. Bu işler kendiliğinden olmuyor. Büyük işler yapan, toplumu etkileyen insanlar unutulmuyor. Petrolümüz olmamasına rağmen yetişmiş insan gücümüz sayesinde bugünlere geldik. Ekonomide, sanayide, kültürde toplum değerlerimiz her zaman ön planda tutulmalıdır. İçinde yaşadığı toplumun değerlerini özümseyip, yaşayan insan hiçbir zaman unutulmaz. Kendi değerlerine sahip çıkmayan toplumlar kendine saygılı insanlar yetiştiremezler. Bu toprağın suyundan, güneşinden, yağmurundan beslenen beyinlerden yararlanmalıyız. Eğitimin en önemli vasfı bu olmalıdır. Toplumun ihtiyaçlarına göre insan yetiştirilmelidir. Eğitimin hayatta bir karşılığı olmalıdır. Hayata dönük eğitim anlayışları toplumda kök salmalıdır. Ancak o zaman ilerleme ve kalkınma olur. Çalışmayan, üretmeyen toplumların geleceği olamaz. İnsanımızı ve toprağımızı birbiriyle tanıştırmalıyız. Boş toprak parçası bulunmamalıdır.
İnsanın birşeyler üretmesi, çevresine faydalı olması için kendini unutması gerekir. Kendini başkaları için unutanlar, toplumun kalbinde yer edinir, hiçbir zaman unutulmaz.