Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre şeref aylığı alan, Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan, harp malullüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, özet olarak şehit aileleri ve gazilerden bakmakla yükümlü olduğu yakınlarından ayakta veya yatılı tedavileri sırasında resmi ve özel tedavi kurumlarında bazı muafiyetler tanınmıştır ilave ücret alınmamaktadır. Bu uygulama doğru ve yerinde bir uygulamadır. Devletimizin ve milletimizin şehit ailelerine ve gazilerine sahip çıkmasının çok güzel bir örneğidir. Ancak şehit aileleri ve gazilerden hala ilaç farkı alınıyor olması ise üzüntü veren bir durumdur. Şehit aileleri ve gaziler hiçbir şekilde eşdeğer ilaç almaya zorlanmamalıdır. Şehit ailelerine ve gazilere ilaçlarda fark ücreti muafiyeti sağlanmalıdır.

Her şeyden önce hasta kişilerin eczaneden talep ettiği reçeteli ilaçlar doktorlar tarafından yazılmaktadır. Hasta kişilerin kendi hastalıklarına teşhis koyup reçetelerini yazmaları gibi bir durum söz konusu değildir. Reçeteyi düzenleyen doktorlar en az eczacılar kadar hangi ilacın eşdeğer ilaç olup olmadığını bilmektedir ve reçeteyi ona göre hazırlamaktadır. Bazen doktorların hazırladığı reçetedeki ilacın eşdeğeri olduğu zaman yazılan ilacı almaya kalktığınızda fiyat farkı alınmaktadır. Bu uygulama bilimsel olarak ne kadar doğru bir uygulamadır onu tartışabilecek tıbbi bilimsel bilgiye sahip değilim. Ancak şu bir gerçek ki doktor reçetesini düzenlerken o ilacın eşdeğerini de yazabilirdi, bunu yapmıyorsa eğer fiyat farkını ödeyecek gücüm de varsa kesinlikle eşdeğer ilaç almayı düşünmem. Çünkü doktoruma ve yazdığı reçeteye güvenirim. Hasta kişinin talep ettiği ilaç doktorların önerdiği ilaçsa, devlet o ilacı ayrımsız ödemelidir. Her ilacın aynı tedaviyi sağladığını düşünmüyorum. Tedavi için gittiğim doktoruma ve reçetesine güvenmek zorundayım. Eşdeğer ilaç doğru olabilir ama kafa karıştırıyor. Madem ki şehit aileleri, gaziler ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler Türk milletinin başının tacıdır, o halde onlardan ilaç farkı ücreti alınmasın. Şehit ailelerinin reçetesinde hangi ilaç yazılmış ise o ilaç eşdeğer ilaç uygulamasına sokulmadan verilsin. Şehit ailelerinden ve gazilerden eczanelerde hiçbir ek ücret alınmasın. Böyle bir uygulama ne devleti batırır ne de milleti yoksullaştırır. Şehide ,gaziye vefa noktasında böyle bir uygulama takdir toplar. Şehit aileleri ve gazilerden hala ilaç fiyat farkı alınıyor olması inciten ve üzen bir uygulamadır. Bu uygulamanın yeniden gözden geçirilmesi yerinde olur. Çünkü Türk milleti böyle bir uygulamadan rahatsız olmaktadır. Anayasa'nın 10.Maddesi ; ' Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.' Diyor…Öyle ise neden hala şehit ailelerinden ve gazilerden ilaç farklarının alınmaması için bir düzenleme yapılmıyor? Umuyorum Sosyal Güvenlik Kurumu bu konuda kalıcı bir adım atar.

Vatan uğruna ,millet uğruna ,bayrak uğruna ,tüm ortak değerlerimiz uğruna canlarını ortaya koyan şehit ve gazilerimize şüphesiz hepimizin minnet borcu vardır. Şehitlerimizin ailelerine ,gazilere ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarına elimizden gelen imkanların en iyisini sunmak zorundayız. Şehit ailelerinden ve gazilerden ilaç farkı ücreti almak doğru bir uygulama değildir. Bu uygulamadan vazgeçilmelidir. Bir şehit yakını olarak bu uygulamayı vefasızlık olarak görüyorum.