Af yönünde yapılan düzenlemelerin çeşitli yasal işlemlerle yapılması olanaklıdır. Bu düzenleme genel ya da özel af kanunu ile yapılabileceği gibi infaz rejimine yönelik yapılacak bir yasal değişiklik ile de yapılması mümkündür. Türk Ceza Kanunu'nun 65 ve 74. maddesine göre genel af halinde, kamu davası düşer, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar. Özel af ile hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesine son verilebilir veya infaz kurumunda çektirilecek süresi kısaltılabilir ya da adlî para cezasına çevrilebilir. Cezaya bağlı olan veya hükümde belirtilen hak yoksunlukları, özel affa rağmen etkisini devam ettirir. Genel af ve özel af müsadere olunan şeylerin veya ödenen adlî para cezasının geri alınmasını gerektirmez. Kamu davasının düşmesi, malların geri alınması ve uğranılan zararın tazmini için açılan şahsi hak davasını etkilemez. Cezanın düşmesi şahsi haklar, tazminat ve yargılama giderlerine ilişkin hükümleri etkilemez. Ancak, genel af halinde yargılama giderleri de istenemez.

Buna göre genel af halinde yürütülmekte olan savcılık soruşturmaları takipsizlik kararı ile sonuçlandırılır. Ceza mahkemelerinde açılan ve devam eden kamu davaları hakkında düşme kararı verilir. Kesinleşmiş ceza mahkûmiyeti tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkar. Yani, hüküm infaz edilmez. Affa uğramış tüm cezalar, adli sicil kaydının silinmesi yoluyla sabıka kaydından çıkarılır. Genel affa uğrayan hükümlü tekrar suç işlese bile, hakkında tekerrür hükümleri uygulanamaz. Affa uğrayan hükümlünün tekrar suç işlemesi halinde yargılama neticesinde hakkında cezanın ertelenmesi kararı da verilebilir. Ancak, tekrar suç işleyen hükümlü hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemez. Memur veya diğer kamu görevlileri hakkında verilen disiplin cezasına bir mahkûmiyetin sonucu olarak karar verilmişse, mahkûmiyetin genel affa uğramasıyla disiplin cezası da ortadan kalkar. Disiplin cezası, mahkûmiyet dışındaki bir nedenle verilmişse, genel af, disiplin cezasını ortadan kaldırmaz.


Özel afta ise; suçun cezasının cezaevinde infaz edilmesine son verilebilir. Ceza mahkûmiyetinin infaz süresinin azaltılabilir veya hapis cezasının adli para cezasına çevrilebilir.