Evet, okumuyoruz…

Bir nesil, bilginin cezalandırıldığı ve cehaletin saadet olduğunu öğrenerek yetişiyor, diyor Ursula Le Guin. Bir sonraki nesil, cahil olduklarını bile bilmeyecekler…

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86. Sırada. Yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategoride. Türkiye'de kitap, TÜİK' e göre ihtiyaç listesinin 235. sırasında yer alıyor.

Okuma alışkanlığı giderek ortadan kalkıyor. İnsanların her geçen gün daha az okuduğunu, kitabevlerinin peş peşe kapandığını, basılan kitap sayısının azaldığını; önümüzdeki yirmi yıl içinde kağıda basılı kitap ya da gazete kalmayacağını öngörüyor uzmanlar...

İnsanlar akıllı telefonlara gömmüşler kafalarını. Kitap okumuyor, hatta sohbet bile etmiyorlar. Akıllı telefonlar, insanları akılsızlaştırıyor, cahilleştiriyor… Video oyunlarıyla, sosyal medya ve başka şeylerle o kadar meşguller ki, kitap okumaya ayıracak hiç zamanları yok!..

Okuma alışkanlığı olanlar da giderek bu alışkanlıklarını kaybediyor; arada sosyal medyada, makale ya da gazete okuyorlar, kitap okumuyorlar. Okunan kitapların çoğu da edebiyat dışı, fantastik, ya da derinliği olmayan güncel popüler kitaplar.

Okullardaki durum da içler acısı… Çocuklar okuma saatlerinde bile okumuyor, başka şeylerle uğraşıyorlar, diye yakınıyor öğretmenler...

Gelecek kuşaklarda cehalet artacak. Ne yazık ki, 20-30 yıl içinde, teknolojik alanda büyük gelişmelere karşın; insanlar, entelektüel olarak çok geride olacaklar. Zaten şimdiden öyleler ve daha da kötüye gideceklerini öngörmek için kahin olmaya da gerek yok!

Çünkü okumuyoruz…