Şu son on gün içinde iki güzel oyun seyrettim: Biri Karma Sahne'nden Kadınlar, Filler Ve Saireler, diğeri de Hayal Atölyesi'nden Yeşilçam. Kadınlar, Filler Ve Saireler, bir süredir oynanmaktaydı, ancak gitmeye fırsat bulabildim. Yunus Emre Gümüş'ün yazdığı oyun birbirinden farklı dünyalara ait, ama aynı apartmanı paylaşan üç çaresiz kadının hayata direnmelerini komik ve yer yer eleştirel bir dille anlatıyor. Derya Kılıç, Feride Canşı ve Derya Cesur, unutulmaz performanslar ortaya koyuyorlar.

Uğur Saatçi'nin yazdığı Yeşilçam'ınsa prömiyeriydi. Oyun daha oturacak, belli. Ama daha önce Kahvede Şenlik Var yorumlarını da gördüğüm Hayal Atölyesi gerçekten titizlikle hazırlanmış, kostümlere ve dekora özenilmiş oyunda hayal kırıklığına uğratmadı diyebilirim. Arif rolündeki Okan Öztürk'ün oyun sonundaki hakiki evlilik teklifi güzel bir sürprizdi.

Benim şansıma mı bilmiyorum, ama gittiğim oyunlar hep dolu, seyirci ilgisi insanı keyiflendiriyor, gururlandırıyor. Samsun, bir kültür şehriydi yüz yıldır ve bu karakterinin silinmesi mümkün değil. Bazı dostlarım kızıyorlar, neden başkalarının etkinliklerini bu denli vurguluyorsun, paylaşıyorsun, kendi işine baksana diye. Halbuki ben kendi faaliyetlerimi de paylaşıyorum. Ama istiyorum ki tüm memleket bilsin; Samsun'da sanat devam ediyor! Samsun'un aklınızın almayacağı kadar çok şairi, öykücüsü var. Ondan fazla özel tiyatrosu, yine onlarca kısa filmcisi var. O kapanan sinemalar bir gün yeniden açılacak. Yeniden tiyatro salonlarımız olacak. Sıyrılacağız AVM'lerden. Samsun'da sanat var!

*

Yine bu akşam (16 Şubat 2019) saat 20.00'de Canik Kültür Merkezi'nde iyi bir yönetmenin kaliteli bir belgeseli gösteriliyor. Metin Avdaç'ın Sabah Yıldızı Sabahattin Ali'si. Fırsatı olan muhakkak gelsin. Hem Sabahattin Ali'yi anmak için, hem de genç bir yönetmeni bizzat tanımak için.

Bugün 5. Karadeniz Kitap Fuarı da açılıyor TÜYAP'ta. Gelin. Orada ne kadar Samsun'lu, Karadenizli yazar olduğunu görün ve etrafınıza da söyleyin. Bende son kitabımla dört gün orada olacağım.

*

Samsun Sinema Topluluğu olarak 56lar'daki Siyah Beyaz Cafe'de her Çarşamba yaptığımız film gösterimlerinin bu haftaki programı, Michael Radford ve Massimo Trossi imzalı, 1994 tarihli Il Postino. 6 Şubat Çarşamba akşamı, 19.30'da. R. Lorena Guarascio ve Nalan Kızıltan birlikte sunacaklar. Ayrıca yine bugün (16 Şubat) saat 16.00'da topluluğumuzun Kültür Buluşmaları serisi dahilinde, Murat Gök ve Devrim Öztürk, Çello Üzerine Bir Söyleşi ve Dinleti sunacaklar. Müsait sanatseverleri bekleriz.

Samsun'da sanat var!