Buraya kadar her karar yukarıda alındı aşağıya tebliğ edildi. 'Uymam' diyen pek çıkmadı ama yukarının kararı kendisine uymayanlardan bazıları başka kapılarda kısmet aramaya çıktı. Kimileri buldu kimileri yeni çaldıkları kapıda da hüsrana uğradı.

Yarın en yukarılarda ya da orta katlarda alınan kararların son günü. Partiler yarın akşama kadar belediye başkanı, belediye meclisi ve il genel meclisi aday listesini seçim kurullarına teslim edecekler. Ondan sonra söz söyleme yetkisi -tercih hakkı ittifakların dayattığı adaylarla sınırlı da olsa- seçmenin.

Yarın akşama kadar teslim edilecek olan listeler siyasette ikinci iç isyan, küsme, kırılma, darılma ve hatta kavga ve ayrılıkların da başlangıcı olabilir. Belediye meclis üyeliği niye bu kadar önemli sorusu hep sorulur ama bir türlü yeterli ve tatmin edici cevap verilmez, verilemez. Bir basamaktır belediye başkanlığına giden yolda. Fakat bugüne kadar o kademeden geçen pek az belediye başkanı görülmüştür. Aynı zamanda bir hizmet fırsatıdır kent ve kentli için. Burada da kanunun kendisine verdiği yetkiyi kullanan ve dolayısıyla seçildiği partisinin grup kararına ya da belediye başkanına direnen meclis üyesi de yok denecek kadar azdır. Bu kentte direnen bir elin parmağından az meclis üyesinin akıbeti de hafızalardadır.

Bütün bunlara rağmen insanlar belediye ve il genel meclis üyelikleri için kendi partisi içinde ciddi tartışmalara girişmektedir. Bu seçimde ittifaklar dolayısıyla çekişmelerin ve hatta küsme, kopma ve karşı safa geçmelerin çok daha fazla olacağını söylemek kahinlik olmasa gerek. Gönlüm, hangi parti ve hangi ittifakta olursa olsun hizmet yarışının bir kavgaya ve karşılıklı ağır suçlamalara dönüşmemesini arzu ediyor.

Listelerde beklenmedik sürprizler de olabilir. Herkes buna hazırlıklı olmalı.