Birinci Dünya Savaşı ile Kurtuluş Savaşı'nı konu edinen usta kalem Suzan Mumcu'nun romanından söz ediyoruz.

Yazarı, daha önce yayımlanmış, 'Hayat Bu İşte, Kırk Yılın Penceresi, Elimi Bırakma Ne Olur, Gizli Aşk Bu ve Dinle Harun Reşit' adlı kitaplarından tanıyoruz.

'SENİN ADIN AH OLSUN' adlı son Romanı, Trabzon- Akçaabat ile Samsun arasında, Birinci Dünya ve Kurtuluş Savaşının sosyolojik, tarihi, ekonomik ve kültürel değerlerini ve şartlarını yetkin bir üslup, sosyolojik birikim ve duru bir Türkçe ile günümüz nesillerine taşımaktadır.

Bizde Roman dünyasında olayların ve kahramanların tasvirde Peyami Safa'nın hep doruklarda gezdiği ifade edilir. Belirtelim ki, Mumcu'nun bu eserinde tasvirde dorukları zorladığını düşünüyoruz.

Romanda aşk var ama vatan aşkını aşan yok. 'Ayrılık çok zor lakin vatan görevi de her şeyden kutsal' diyor.

Romanda sevgi, saygı var ama ana sevgisini, saygısını aşan yok. Askerde iken eşine, ' … Sen yeter ki iste, canım yolunda feda olsun karıcığım, sevgilim, bir tanem, güzelim benim. Sakın beni merak etme, kendine has bak. Anama da has bak. Onun sözünden çıkma, dediğini ikiletme. Saygıda kusur etme.' Diye yazıyor.

Buna karşın kaynana (kayın valide) da bir anne şefkatiyle gelinine yaklaşıyor, sarıyor, sarmalıyor ve her dem empati yapabiliyor. Roman kahramanlarını, insani zaaflarıyla birlikte ele alıp içinde bulunulan şartlarla sentezleyip daha sonra analiz ediyor.

Tarihi ve kültürel değerlerle iç içe geçen olaylar başından sonuna kadar birbirlerinden koparılmadan her ortama taşınmaktadır. Trabzon- Samsun arasında geçen bu tarihi olaylar zincirine Ermeni ve Rum(Pontus) çetelerinin katliamlarını dahil ederken tarihi doğrulardan sapmayan yazar Mumcu, cereyan eden olayları objektif bir fotoğrafçı gibi kağıda resmetmiş bir ustalık sergilemiştir.

Birinci Dünya ve Kurtuluş Savaşları sırasında Anadolu'nun insan kaynağı eksikliğiyle yaşadığı perişanlığına ilaveten azınlıkların katliamlarının yaralarımıza nasıl biber-tuz etkisi yaptığını tasvir eden yazar, savaş öncesindeki komşulukların kardeşane yürüyüşünü de bugünün nesillerine anlatmaktadır.

Usta kalem Mumcu'nun , 'SENİN ADIN AH OLSUN' romanını okurken günümüz İslam coğrafyasında dökülen kanlarla yerlerinden- yurtlarından ayrılmak zorunda kalan insanları daha iyi anlamaya ve empati kurmaya ikna ediyor.

Yazar, kitabının adını verdiği kahramanı başından sonuna kadar konunun ekseni yapmayı başarmıştır. Daha birçok eser dileğimizle yazar Suzan Mumcu'yu kutlarken selam ve sevgiler diyoruz…

[email protected]