Bu sene iki kitap fuarı da çakıştı. Samsun ve Ankara'daki kitap fuarları farklı kurumlar tarafından düzenlenmekte bu sene ve ikisi de 16-24 Şubat tarihleri arasında yapılıyor. İkisine de katılmam gündemdeydi, ben de haftayı ikiye böldüm bu iş için.

Ankara Kitap Fuarı'nda, katılımcı olarak, ilk defa bulunuyordum. Samsun'dakine ise ikinci defa katıldım. Ankara Kitap Fuarı ile karşılaştırdığımda Samsun'daki ziyaretçi sayısı diğerinden aşağı kalır değildi, ama yine de haftanın ilk yarısında gözlemlediğim kadarıyla, geçen senelerdekinden azdı. Aynı durumu Ankara'da da gözlemledim. Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulları seferber etmesi olmasa gerçekten de ziyaretçi sayısı bakımından fuarlar sıkıntılı.

Bunu kitaba olan ilginin azalması olarak mı değerlendirmeliyiz? Eğer öyleyse gerçekten kötü bir aşamadayız. Oysa dijitalin, iyice hakim olduğu yaşantılarımızda kağıdın, kitabın kokusunun, o sayfalarla, o sayfaları oluşturan kelimelerle, hecelerle, harflerle koyun koyuna olmanın keyfinin yerini almasına bu derece mi razıyız? Bu insanlar yazıyorlar arkadaşlar. Kendileri için değil sadece, hem daha da çok sizler için yazıyorlar, sizlerle ortak bir dilde buluşup, daha yaşanılası bir dünya kurmak için. Bilgisayar oyunlarınız, video klipleriniz, birbirinin aynı dizi filmleriniz, saçma sapan paylaşımlar, garip garip pozlar, arayışlar o eskimeyen dosttan kitaptan vazgeçecek, ona sırt çevirecek kadar değerli mi?

24 Şubat Pazar, Samsun Kitap Fuarı'nın son günü, o beyinlerinin terini sayfalara akıtan yazarlar, sizin için hazırladıkları eserlerle orada bekliyor olacaklar. Hala gitmediyseniz, gidin.

*

Samsun Sinema Topluluğu olarak 56lar'daki Siyah Beyaz Cafe'de her Çarşamba yaptığımız film gösterimlerinin bu haftaki programı, Adam Elliot imzalı, 2009 tarihli Mary ve Max adındaki canlandırma filmi. 27 Şubat Çarşamba akşamı, 19.30'da. Umut Şahinbaş arkadaşımız sunacak. Tüm sinemaseverleri bekleriz.

Samsun'da sanat var!