Genellikle mesleğim ile ilişkili konuları seçerek köşemde sizlerle buluşuyorum. Önce çok zor olacağını düşünmüştüm. İyi karar ve icraatları yazmayı tercih ederdim. Ama maalesef iyi karar çok zor buluyorum. Bu durum benim kabahatim değil. İşte buyurum hep beraber okuyalım:
Yazı yazmak için Samsun'u ve kamuoyunu ilgilendiren konu bulmak çok kolaydır. Çünkü azıcık kulağın delik olunca, yönetenleri ve siyasileri takip edince kitapları dolduracak sorunu görebiliyoruz.
İsmi üzerinde ''Samsun Üniversitesi '' . Yani kentimizin lehinde icraatları olacak bir ilim yuvası.
Ama işe yanlış başladı. Rektöre kent içinde makam gerekli olmuş. Siyasilere aktarılmış…. Siyasiler belediyeye baskı ( ! ) yapmış.. Yani herhalde rica etmiş. Demişler ki '' kent müzesi genişlemesi için süresi de dolunca Samsun Barosu tarafından kullanılan binanın boşaltılmasını sağlayınız. Bu binayı Samsun Üniversitesi Rektörlük binası için tahsis ettik ''
Böyle bir karar; Samsun'da kentimizi her yönü ile düşünebilen ve bağımsız olan bizler tarafından sorgulanır. Ben de bu sorgulamayı yapmak hak ve bilgisine sahibim.
Gerçek ihtiyaç nedir ?: İki kere iki dört eder misali eski Baro Lokali bu bina bitişiğinde bulunan Samsun Kent Müzesinin Gelişme Projesinin ana parçasıdır. Kent müzeleri, kentlerin kültürü, tarihi, kimliği, belleği bakımından birinci derecede ehemmiyeti olan kurumlardır. Bir kent markasıdır. Gerçi Samsun Üniversitesi de bu kent için ilerde marka olacak biçimde gelişecek ve inşallah dünyada ün yapacaktır.
Ama ne yazık ki rektör makamı için Samsun Kent Müzesine lazım olan binalara talip olması çok büyük bir talihsizlik olmuştur. Üniversiteler bilimsel olarak kent müzelerinin önemini ders vurgulayan eğitim kurumlarıdır.
Yeri gelmişken bina hakkında bilgi vereyim. Baro olarak düzenlenmeden önce binanın rölevesi tarafımdan yapılmıştır. Statik yeterliği tarafımdan incelenmiştir. Bina Osmanlıların Rum vatandaşlarının genellikle oturduğu, 1880 sonrası yapılaşmaya başlayan Kırbaç mahallesinde 1890 tarihlerinde Rus konsolosluğu olarak yapılmıştır. Ana plan tipi klasik ( T ) tipi olup Samsun konaklarının küçük bir örneğidir. Binanın bu hali ve Kırbaç Mahallesi ile konakların fotoğrafları arşivimdedir. DDY lojmanları yeri 1926 yılında Maliye Hazinesine geçmiştir. DDY teşkilatı 1927 yılında şimdi ki Kent Müzesi olan lojmanları yapmıştır. İnşaat esnasında çekilen fotoğrafta Rus konsolosluk binası orijinal hali görülmektedir.
Orijinal Rus konsolosluk binası 1930 lu yıllarda su basman üstü yıkılarak şimdi ki binanın daha küçüğü yeniden yapılmıştır. Ama temelleri değiştirilmemiştir. Yani Rus konsolosluğunun orijinal plan tipi temeller korunduğu için muhafaza edilmiştir.
Bunu şunun için yazdım. Sayın yönetenler !... Bu tür tarihi geçmişi olan binalara en fazla Kent Müzesine yakışır. Rektörlük binası talebi yakışıksız ve abartılı, gerçekçi olmayan talep olmuştur.
Bu binanın trafik açısından da Rektörlük için uygun olmadığına dair rapor yazmam da mümkündür. Rektörlük fonksiyon şemasının ortaya koyduğu gerçek bu binada verimli çalışma yapılamayacağını gösteriyor. Mecburen makalem kısa olması gerektiğinden daha fazla mesleki bilgi ( mimarlık-şehircilik ) veremiyorum.
Bu bina ancak rektörlük için özel kabul birimi olabilir. Böyle bir kullanım da genel kamuoyu tarafından ciddi tepkilerin doğmasına neden olacağını şimdiden söylemem gerek.
Diğer çok fazla ilginç bir yorumu vatandaş ağızında sakız edebilir..
Kapatılan Üniversitesinin rektörleri zamanında üniversite kampüsü içinde ki rektörlük idari hacimlerine ve makama razı oldular.
Devlet üniversitesi olunca da makam için kent içinde eski vali konağı tahsis edildi. Samsun Üniversitesi rektörü değerli hocamın bu yanlıştan döneceğini düşünüyorum. Hocama saygılar sunarım… Ama yazmaya devam edeceğim.