Teknolojinin gelişmesi ile beraber insanoğlu bilgiye daha çabuk ve kısa zamanda ulaşır hale geldi. Bu bireyler açısından faydalı bir gelişme olmakla birlikte işletmelerin de daha dikkatli olmasına neden oldu. Artık bir müşteri ihtiyacı olan bir ürün ile ilgili olarak istediği bilgiyi, rakip ürünlerle kıyaslı bir şekilde çok rahat şekilde elde edilebiliyor.

Benzer şekilde teknoloji sayesinde geçmişi de kolay anlıyor ve analiz edebiliyoruz. Basılı kitapların dijital platformlara taşınmış olması ile birlikte dünyanın her yerindeki kitaba ve dolayısı ile de içindekilere erişim son derece kolay oldu.

Yazılımların gelişmesi ile beraber artık bir ürünün ne kadar zamanda üretilebileceği, hangi maliyetlerde üretileceği gibi konular da tek tuşla hesaplanır hale geldi. İşte tüm gelişmeler yönetim kademesinde olan ve bu kademede olmak isteyenlerin yeni yetkinliklerin kazanılması gerektiği gerçeğini ortaya çıkardı.

Teknoloji karar verici makamda bulunan kişinin elini güçlendiriyor. Teknoloji sayesinde dünyanın her yerinde olan fabrikalarınızda olan biten her şeyi anında görmeniz ve müdahale etmeniz mümkün hala geldi. Dolayısı ile işverenlerin yöneticilerden beklentileri arttı. Daha çok analiz, daha çok bilgi ve daha verimli iş yönetmek modern çağda yöneticilerin en büyük sorumlulukları haline geldi.

Yöneticilerin dünyanın her tarafını izleyebiliyor, süreci takip ediyor ve gerekli durumlarda sürece müdahale edebiliyor olması yöneticileri daha kıymetli hale getirdi. Bu durumun doğal bir sonucu olarak da yöneticilere ödenen bedeller de artış gösterdi. Bugünün dünyasında yönetici eskiye göre çok daha kıymetli.

Yöneticiler ve aday yöneticiler ne kadar nitelikli olur ise aldıkları bedeller ve işletmelerin onlara sundukları olanaklar da o ölçüde artıyor. Çünkü nitelikli bir yöneticinin karlılıkta sağlayacağı yüzde 1'lik bir artış bugün milyon dolarlar ile ölçümleniyor. Hali ile de yöneticilerin işe alım süreçleri de değerlendirme şekilleri de değişti. Bugün artık çok farklı teknikler kullanılarak yöneticilerin ve yönetici adaylarının nitelikleri izleniyor, saptanıyor ve değerlendiriliyor.

Yöneticilerin işletme içindeki önemlerinin bu denli yükselmesi beraberinde riski de beraberinde getirmektedir. Yöneticinin alacağı karar işletmenin sürekliliğini sağlamasını sağlayabileceği gibi zarara uğratması da mümkündür.

Tam da bu noktada bir gerçeği tekrar hatırlamakta fayda var. Bir çavuş hata yaptığı zaman ceremesini takım çekerken bir generalin hata yapması tüm ordunun felaketine neden olur. İşte bu yüzden hayatımızın tüm alanlarında yönetim ve yöneticilik son derece önemli bir konu.