Bir Mart, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirleri ve Yeminli Mali Müşavirler Meslek Yasasının meclise sevk edildiği tarihtir. Yani bu tarihte henüz meslekle ilgili bir yasal düzenleme gerçekleşmemiştir. Meslek Yasası 01.06.1989 tarihinde kabul edilmiş ve 13.06.1989 tarih ve 20194 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve mesleki örgütlülüğün adımı bu tarihte atılmıştır. Kısaca muhasebe meslek camiasının kutlaması gereken gün 13 Hazirandır. Yılardan beri bu konuda ki düşüncemizi paylaşır ve TÜRMOB yönetiminden gereken düzenlemeyi gerçekleştirmelerini bekler dururuz. Ankara SMMMO eski sekreteri Gökhan DEDE kardeşim de bu düşünceye sahip ve ısrarlı savunucularındandır. Muhasebe günü ile ilgili olarak kaleme aldığı ve sosyal medyada paylaştığı yazısından alıntıları sizlerle paylaşıyorum. .

'…Şimdi diyeceksiniz ki bu da nereden çıktı. Aklıma geldi, bir bağlantı kurmak istedim de ondan... Yanlışım varsa yüzüme vurun... Peki, soruyorum:
Çocuğun ANA RAHMİNE düştüğü gün doğum günü sayılır mı ya da kutlanabilir mi? Bence sayılmaz ve kutlanamaz.
Çünkü çocuk henüz doğmamıştır. Çocuk ne zaman ki dünyaya adı konur, nüfusa kaydedilir, işte o gün onun doğum günüdür.

Bağlantı kurmak istediğim olayımız:

Yıllardır kutlanmaya çalışılan, ancak kimin ne akılla, hangi somut olaya dayanarak icat ettiğini bilemediğim ve bir türlü de açıklanmayan "MUHASEBECİLER GÜNÜ" ya da 1-7 MART MUHASEBECİLER HAFTASI (!) ... Bence adı bile yanlış... Bunun yanlış bir karar olduğunu defalarca, dillendirmemize, yazmamıza karşın, üst birlik TÜRMOB yöneticilerimizden dinleyen olmadığı gibi, yapılan hata inatla devam ettirilmektedir.

Yani diyebiliriz ki, kendi doğum gününü bildiği halde yanlış günde kutlayan bir meslek örgütünün mensubuyuz. Oysa herkes bilmektedir ki, muhasebeci ve mali müşavirlerin doğum günü 13 Hazirandır. Ve bu doğum günü T.C.Resmi Gazete'nin 13.06.1989 tarih ve 20194 sayısında 3568 sayılı Yasa olarak kayıtlıdır.

Çünkü Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası 1 Haziran 1989 tarihinde TBMM'de kabul edilmiştir. Ve resmen yayımlandığı tarih de 13 Haziran 1989'dur. Dolayısıyla 1 Mart ile hiçbir alakası yoktur.

1 Mart vergi ayının başlangıcıdır. Yanılmıyorsam Maliye teşkilatı, 24 Şubat- 2 Mart tarihleri arasını Vergi Haftası olarak kutlamaktadırlar. Muhasebeci ve mali müşavirler açısından 1 Mart, 3568 sayılı Yasa teklifinin TBMM'ye verildiği tarihtir. Yani çocuk ANA RAHMİNE henüz düşmüştür...
…Hatta yazdıklarımız ve söylemlerimiz üzerine bazı yöneticiler; = biz de aynı düşüncedeyiz, bu yıl programlar yapıldı, geri dönüşü yoktur, ama gelecek yıllarda 13 Haziran olarak kutlanması için konuyu TÜRMOB Başkanlar Kurulu'na getirebiliriz= demişlerdi, o günden bu yana yöneticilerden tık yoktur! Yani "yanlışa devam," demişlerdir!..

1 Mart bu yıl da Muhasebeciler Günü, 1-7 Mart da Muhasebeciler Haftası olarak kutlanmaya başlandı. Çeşitli etkinlikler yapılacaktır. Belli ki hatadan geri dönüş yoktur. Anlaşılan Odalar ve TÜRMOB programlarına devam edeceklerdir. Her şeye karşın tüm SMMM, YMM odalarının ve TÜRMOB'un yukarıdaki görüşlerimi dikkate almalarını, yanlıştan dönmelerini umuyor ve katılamasam da etkinliklerinde başarılar diliyorum. '

Görüleceği üzere Gökhan DEDE arkadaşım olayı çok net ve çarpıcı ifadelerle dile getirmiş. Evet, bu yıl da 1 – 7 Mart Muhasebe haftası kutlamalarını yapıyoruz, ancak gerçekleri dile getirmek gibi bir misyonumuzun olduğunu da unutmamak gerekir diye düşünüyorum.

Akıl almaz iş yükü ve bitmek tükenmek bilmeyen ve bir türlü çözümlenemeyen angaryaların yarattığı strese yenik düşen meslektaşlarımızı rahmetle anıyor , İYİ HAFTALAR diliyorum.