Kaizen kelimesini ya da ifadesini iş dünyasında ya da işletmecilik alanına duyan hemen herkesin duyduğu bir ifadedir. Literatürdeki karşılığı ise 'daha iyisi için değişim' dir.

Kaizen küçük ama sürekli gelişim ve değişim anlamına gelir. İş dünyasından akademiye kadar toplumsal yaşamın hemen her alanında değişimi hepimiz isteriz ve bunu hemen olsun isteriz. Rejime başlarız bir anda 10 kilo vermek isteriz. Çalışanlarımızı eğitiriz onların hemen en iyisi olmasını isteriz.

Tüm bunların ötesinde değişmek çok kolay bir eylem değildir. Çok yorucu, zaman alıcı ve meşakkatli bir olgudur. Değişim demek insanların konfor alanlarının bozulması demektir. İster iş dünyasında ister başka alanda olsun değişim ile beraber artık eskisi gibi olmayacağınız anlamına gelir. Yeni bir yaşam tarzı ya da yeni kurallar anlamına gelir. İnsanoğlu bu manada çok konuşur ama konuştuklarını harekete geçirmek zordur. Onu herkes yapamaz. Bazen bu kökten değişmeyi gerektirir ki bu durumda iş daha sancılı hale gelir. Bu da bireyde ya da organizasyonun yapısında bazı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur. Artık hiçbir şey eskisi gibi değildir. Düzen değişmiştir. Yeni kurallar gelmiş ve insanların da bu düzene ayak uydurması beklenmektedir. Başta da ifade ettiğim gibi değişmek her anlamda maliyetli ve uzun solukludur.

Sadece bir fikir düşünmek yalnızca başlangıçtır. Gerçek iş uygulamalar yolu ile insanları eğitme geliştirme sürecidir ve bu da çok zaman alır. Böylece bu sistem sizin çalışma tarzınız/yaşam tarzınız olur.

Ancak bu şekilde başarılı olunabilir. Yetenek elbette insanlara kısa sürede kısa vadeli çözümler üretebilir ancak kalıcı çözüm uzun vadede kendisini gösterir. İşte bu yüzden sürat bazen iyilik getirir iken bazen de kötülük getirir. Bu noktada Fransızların güzel bir sözünü hatırlamakta fayda var. Fransızlar yavaş acele ediniz diyorlar. Yani sistematik, planlı hareket etmek.

Planlı ve sistematik yürüyen süreçte ister bireysel yaşamda ister kurumsal yaşamda karşımıza çıkacak ufak sorunları anında çözme şansımız da olur. Dolayısı ile de bireyin ya da kurumun gelişimi daha sağlam olur. Bu sayede sistem de sorunsuz ya da en az sorun ile işleyiş sağlayacaktır. Bu durum aynı zamanda bireyin ya da kurumun öğrenme süreçlerini etkileyecek ve bireyin/kurumun sürekli öğrenen bir yapıya ulaşmasına neden olacaktır.

Sürekli ama yavaş ilerleyen bir sistem hızlı ve hatalı yürüyen bir sisteme göre daha iyidir.