Hürriyet ve İstiklal kulelerinin arasındayım.

Aslanlı Yola bakıyorum.

Buradaki 24 heykelin Oğuz boyunu temsil ettiğini biliyorum.

Ata'mızın huzuruna varmak için, yürüyorum.

***

Yürürken karşıdan birinin, gülerek geldiğini görüyorum.

Sakallı!

Tanıyacak gibi oluyorum. Yaklaşınca tanıyorum.

Kim mi? Yaşar Gündem. Anıtkabir yolunda karşılaşıyoruz. Birbirimize sarılıyoruz.

Şimdi Yaşar Gündem de kim diyeceksiniz?

Hemen söyleyeyim. Samsun Sanat Tiyatrosu'nun kurucusu, yönetmeni aktörü, her şeyi… Naçizane benimde arkadaşım, dostum, tiyatrodan öğrencim. Kendisi ile her zaman gurur duymuşumdur. Duyarlı sanatçıdır. İnsana ulaşandır. Uyandırandır. Cesurdur, vefakardır, vatanseverdir. Tiyatro aynasını, topluma bilinçli tutandır. Ömrünü sanata adamış, tepeden tırnağa tiyatrocudur.2000 yılında kurduğu Samsun Sanat Tiyatrosunda çok oyunlar sahneledi. Sayısız dizilerde oynadı. Ödüller aldı. En son Aydın Üstüntaş Geleneksel Anadolu Tiyatrosu Emek Ödülünü almıştı. Son yıllarda Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliye' sini sahneledi. Çok da iyi etti! Çatır çatır oynuyor! Anadolu'yu karış karış geziyor... Turne Tiyatrosu yapıyor. Sanırım bu oyunla turne sayısı 100 ü geçmiştir. Kuvayı Milliye oyununda kendisini çok başarılı buldum. Oyunun sonunda, ayakta alkışladım. Kulise kadar gidip, tebrik ettim. İki kaşının ortasından öptüm. Zira çok zordur, monolog oyunları sahnelemek.

***

Bildiğiniz gibi Kuvayı Milliye, Gazi Atatürk'ün önderliğindeki milli kuvvetlerdir. Varoluş zaferine giden güçlerimizdir. Kuvayı Milliye'ye için 19 Mayıs 1919 da başlar derler. Bana göre Hasan Tahsin'in ilk kurşunu sıkması ile başlar. Simgesi kalpaktır.

***

Ya, Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliye' si?

Halk destanıdır.

Vatanımızın kurtuluşu için çaba sarf eden insanlarımızın kahramanlıkları bu kitapta anlatılmaktadır. 128 sayfalık eser, 8 bölümden oluşmaktadır. Bölümleri: 1-Antepli Karayılan, 2-Kambur Kerim, 3-Arhavili İsmail, 4- Nurettin Eşfak, 5-Manastırlı Hamdi ve Reşadiyeli Mehmet, 6- Kartallı Kazım, 7-Kadınlarımız ve Süleymaniyeli Şoför Ahmet, 8- İzmir Rıhtımından Akdeniz'e bakan Nefer dir.

Bu eser başarılı olmasına rağmen, Nazım Hikmet Türk halkına karşı bunu yetersiz görmüştür. Doğrudur.

***

Şimdi Aslanlı Yol da Yaşar Gündem ve ekibi ile tokalaşıyoruz. Kuvayı Milliye turnesine devam edeceğini söylüyor. Ankara'da sahneleyecek oldukları oyuna davet ediyor. Teşekkür ediyorum. Samsun Sanat Tiyatrosuna başarılar diliyorum.

***

Evet, Anıtkabirde Aslanlı yoldayım.

Buradaki 24 Arslan'ın birlik ve beraberliğimizi simgelediğini biliyorum.

Gazi Atatürk'ün huzuruna çıkmak için, yürüyorum…