Çok sevgili sayın okurlarım.!

Ankara'da ki 40 günlük arşive ile kütüphane çalışmalarım sona erdi. Şimdi temin edilen belgelere göre Milli Mücadelenin 100. yıl etkinlikleri raporlarını yazmaya sıra geldi.

Bildiğiniz gibi Mimar Odasının oldukça aktif üyesiyim ve ÇED komisyonu mensubuyum. Malum olduğu üzere yerel seçim sandığına gitmeye 15 gün kaldı.

Büyükşehir Belediye adaylarımızdan Mimarlar Odası üyesi Sayın Mustafa Demir odasına geldi. Meslektaşlarına Samsun için yapacaklarını ve özellikle kendini anlattı.

Samsun için yapılması gerekenler konusunda aynı dili konuştuğumuz için çok fazla eleştireceğimiz husus yok. Ama parayı nasıl bulacak mevzuunda soru işaretleri dolaştı.

Özellikle Hafif Raylı Sistem güzergahı konusunda yapılan yanlışlara değindi. Düzeltmek gereklidir hükmünü verdi. Zaten ben ve mimarlar odası 8 yıldır bu durumu bağıra bağıra belirttik. Sözümüz dinlenmedi. Yapıldı. Belki para yer üstü çözümü için yetiyordu.

Başlığım niye böyle acaba diye sorabilirsiniz.

Mustafa Demir 'in konuşma sonrasında ki mimarların kendi aralarında kulağıma gelen bir fısıltı '' Mustafa Ezber Bozdu'' diye.

Neden mi?: Mimarlar, Meslek Odalarına itibar ederek gelen büyükşehir belediye başkanı hiç görmedi ki. Tüm kenti, kamu menfaatini, mimarlık ve şehircilik mesleğini, çevreyi birinci derecede etkileyecek önemli proje ve uygulamalarda Mimarla Odası başta olmak üzere teknik meslek odalarına fikir soran başkana mimarlar rastlamamıştı. Peki, Mustafa ne dedi ?.

'' Meslektaşlarım şehirde ki mesleğinizle ilgili işleri beraber yapacağız'' .Bu sözü laf olsun diye söylemiş olabilir de diyebilirsiniz. Ben samimi olduğunu gözlemledim. Tabii elbette mevzuat gereğince projeleri mimarlar yaparlar. Zaten bu güne kadar mesleğimiz ile ilgili tüm yanlış işler belediyede ki mimar ve plancılara amiri belediye başkanı tarafından yaptırılmıştı. Mustafa Demir'in bu kurnazca duruma göre söz verdiğini düşünmüyorum.

''Ben ,tartışarak proje ve uygulama yaptıracağım, Bir tek ben bilirim demeyeceğim '' sözünü geçmişi de iğneleyerek ifade etti.

Tahmin ediyorum ortak akıl paydasında Mimarlar Odasının da olacağını ifade ettiği için '' Mustafa Ezber Bozdu'' denmiş olabilir. Bu işin bir amması var: Sayın Cumhurbaşkanı bir gün gene eskisi gibi Mimarlar Odasına '' siz kimsiniz!'' derse ne olur. İşte Mustafa Başkan seçilirse böyle bir halde tavrı ne olabilir?

Geçmişten gelen, Mimarlar Odasının yargıya giderek haklı bulunduğu ( açtığı davaların tamamı ) dava konusu işlemler var. İşte bu dönem bunların yeni uygulama kararları verilecek. Mesela Yabancılar Pazarı tamamen hukuken yoktur. Mahkeme kararlarının başkan tarafından uygulatılması beklenilmektedir. Bu sorunun üstünü örtemeyiz. Yok sayamayız. Çünkü burada ticareti iyi bilen esnafımız bulunmaktadır.

Sizlere zaman zaman, gerek burada ve gerekse de facebook sayfamda paylaştığım Samsun İçin Projelerimden, Özellikle, Kuş Cenneti, Ayvacık, Havza-Kurtköprü, Vezirköprü – Şahinkaya, Ladik Gölü ve çevresi, Kocadağ projelerim Sayın Mustafa Demir'in ajandasına girmiş durumda olduğunu gördüm. Ama en çok beğendiğim ve çok acil bulduğum Kapalı Pazar yerleri yapılması projesini zaten sizler adına ben takip edeceğim. Mustafa beyin haricinde Sayın Zihni Şahin'in projelerini çok beğendim. Hele Pazar yerleri ( eğer seçilirse benden çekeceği var, Pazar yerlerini Atakum'da takip edeceğim ) . Zihni Başkan'ın bir tavrını beğenmedim. Kocadağ taş ocakları konusunda işe yaramaz yuvarlak laflar etmiş. Bu konu Mustafa Demir'de de yok.

SAYIN BAŞKANLAR ''KOCAĞIN TAHRİBATINI HÜKÜMETLE GÖRÜŞÜP ÖNLEYECEĞİM. OCAKLARI KAPATACAĞIM'' deyiveriniz ve de yapınız. Neden korkuyorsunuz?.

Mimarlar Odasına Canik adaylarından Sayın Atıf Yiğit Bey de teşrif ettiler. Dinledik. Güzel sözler ile bizleri memnu etti.

Şimdi gelelim seçmeni olduğum İlkadım İlçesinde arkadaşım Necattin beye. Kendisini dinlemeye gittim. Bütün tanıdıklar orada. Hasret gidermeye neden oldu. Samsun'da siyasetçi ve arkadaş olarak sevdiğim kadim dost Mehmet Çakar desteklerini verdiklerini gördüm. Meslektaşlarım meclislerde olduğuna tanık oldum. Hayati Tekin Bey değerli meslektaşımla ayaküstü sohbet ettik. Kendisi Mimarlar Odasında program düzenlerse meslektaşları kendisini yalnız bırakmazlar.

Necattin beyin Pazar Yeri projesi en önde desteklediğim hizmet olacak. Seçilirse yardıma hazırım. Kentsel dönüşümde evvelinde fikir birliğimiz hiç olmadı. Ama bu dönem çok yoğun yerlerde yerinde dönüşüm olmayacağını, bir kısmının başka yerde dönüşüm alanı ihdası ile yapılacağını kabul etmiş ve projesine almış durumda. Mesleki yönden yol göstermek benden olsun. Doğru projeye her mimar mutlaka destek olur. Tekbir korkum var. İlkadım Belediye başkanlarından sürekli şikayetim devam edeceğe benziyor. Çünkü programlarına almaya bile korktukları çok önemli haksız ve kanunsuz fiili hoş görüyorlar:

İLKADIM SOKAKLARININ İŞGAL EDİLMESİNİ ÖNLEYECEKLERİNE DAİR BEN SÖZ ALAMADIM. YA SİZ!..