Mevzu gelip üretime kilitlenince ve bir de işin ucu seçim olunca, tartıya çıkanlar, birden bire ' tarımsal projeci' kesildi.

6360 sayılı Büyükşehir yasası, yetki karmaşası yaratsa da, 31 Mart seçimlerinde büyük küçük, bütün belediye başkan adayları, tarıma dair projeler açıklamaya başladı.

Çok sevinmem gerekirken neden yeterince sevinemediğimi çözmeye çalışıyorum.

Hatta bir kısmının, şu veya bu şekilde bizim önerilerimiz ile örtüşüyor olmasına rağmen.

Sanıyorum şüphecilik, planlamacı kaygısı.

Aslında bu kaygıyı duyması gereken kurum; Tarım Bakanlığı.

Mesela, bu projeler adı geçen bakanlığın makro politikalarına, bölgesel politikalarına, yerel politikalarına, master planlarına, strateji planlarına, üretim planlamalarına, ürün ve üretim projeksiyonlarına, işgücü ve istihdam planlamalarına, kısacası, ülkenin tarımsal gerçeklerine ve planlarına ne kadar uygun, ne kadar uyumlu?

Dedim ya 'yetki karmaşası' diye.

Evet, kaygım bu sanırım: Zaten dağınık, bölük pörçük haldeki tarımsal kamusal yönetim otoritesinin iyice dağılması.

Her neyse; alıştık artık.

Yumurta gelip dayanana kadar, her şeyin 'sütliman' hallerine.

Takip edebildiğim kadarıyla Ankara adaylarından Sayın Mansur YAVAŞ'ın ve ilçe belediye başkanı adaylarından Sincan adayı Sayın Mehmet ARSLAN'ın projeleri oldukça ilgi çekici.

Mansur beyin 'dikey organik tarım projesi', şu aşamada, henüz kaynağı Hollanda'da bile deneme/araştırma aşamasında olan bir proje olsa da, diğer projelerinin eli ayağı düzgün görünüyor.

Mehmet ARSLAN'ın ' Entegre Tarım Projesi ve Gastronomi Projesi' özellikle dikkate değer duruyor. Hele ki; üreticilerin sahiplenmesine dayalı bir entegre proje olması daha da ilginç geliyor.

İzmir adaylarından Tunç SOYER'in, 'tarım merkezleri ve tarımsal pazarlama' konseptleri gayet mantıklı duruyor.

Niğde adayı Ziraat Mühendisi Rasim YILMAZ'ın nasıl bir performans göstereceğini doğrusu merak ediyorum. Hem seçimde, hem seçilirse sonrasında.

İstanbul için Sayın İMAMOĞLU'nun projeleri biraz gözümü korkuttu. Sanki biraz fazla iddialı geliyor bana. Olabilirliği olmakla beraber; projeleri önerenlerin, konuya derinlemesine hakim olmadıkları ya da aşırı özgüven içinde oldukları duygusu var bende.

Samsun mu?

Beklemedeyim. Henüz bir bilgi sahibi olmayı başaramadım.

Haftaya umarım.

Diğerleri gibi.