Şiir –kolik bir delikanlı!

Konferansımı dinlemiş soruyor:

-Şiir neyle yükselir, nereye kadar gider? diyor.

Yazdığı şiirleri gösteriyor.

İlgileniyorum.

Sorusuna cevap veriyorum.

***

-Şiir anlamlılıkla yükselir. Neyin peşinden yükselir dersen? Varoluşçulukla… Biliyorsun Varoluşçuluk bir insancıllıktır. Anlamdan önce gelir. Anlamlı şiir de amaç evrenselliğe gitmektir. Şiirlerin İkinci Yeni Şiirine karşı değişimini, insanlığın dilinde, gönlünde, bilincinde göstermeli. İnsanlığın bilincinde, gönlünde, dilinde şiirin söyleniyorsa şiirin yükselir. Şiirlerin kuşaktan kuşağa, gelecek nesillere doğru gider. Yunus Emre gibi, Nazım Hikmet gibi sonsuzluğa doğru da gider.

***

Bunun için öncelik geldiğin yerdir. İnsanlığındır. Yurttaşlık kimliğindir.

Neresidir orası? Vatanındır.

Önce vatan.

Hep beraber önce vatan dedik. Hangi vatan dersen? Türk Vatanı. Biz önce, bayrak dedik? Ne bayrağı dersen? Türk Bayrağı. Biz önce, millet dedik? Hangi millet dersen? Türk milleti. Biz önce devlet dedik? Hangi devlet dersen? Türk devleti.

-Öyle mi?

-Evet.

***

-Sanatın içinde öncü olan şiirdir. Şiirlerinde çağdaşlıkla birlikte, evrensel ahenge gitmeyi hedefle. Yaradılışın evrensel zevki buradadır. Nitelikli sanat üret! Bunun için şiirin anlamlılığında, evrensellik amacına yönel. Evrensel ilkelerle şiirin kaynağından hareket et. Akıl ve bilimsellik yaşam prensibin olsun. Zira zaman ve toplum geri gitmez. İleri gider. İleri giden ol. Akademik çalışmalarla ufkun ötesine yönel. Öz kültürden hareketle oluşumculuğa doğru giden sanatınla dünyayı kucakla, evrenselliğe varmaya çalış. İmgeni büyüterek, evrenin hala genişlemekte olan yerlerine kadar git. Evren genişliyor! Şiir de! Şiirin gitmediği yer olmaz. İnsanın olduğu her yerdedir şiir. Şiir insan için vardır. İnsanın insana yararı ne ise şiirinki de odur. Her daim erdemli ol. Şiirinde imgen, evrenin genişleyen yerlerinde gezinecek kadar güçlü olsun. Sonuçta şiirin evrensellikte, anlamlı olsun. Manifestosunu yazdığım Üçüncü Yeni Şiirinin maddelerini gözden geçir ve şiirini yazmaya devam et. Her yazdığını beğenme. Beklemeye bırak. Sonra şiirin üstünde yine çalış. Olur mu?

-Olur.

***

Evet, şiir-kolik bir delikanlı!

Konferansımı dinlemiş soruyor:

Şiir neyle yükselir nereye gider? diyor.

Yazdığı şiirleri gösteriyor.

İlgileniyorum.